Waarom ik bijna stopte met gitaar spelen

Ik volg op YouTube enkele gitaristen; wereldberoemde gitaristen, maar ook gitaristen die alleen op YouTube bekend zijn. Ze hebben daar wel 10.000’en, of zelfs 100.000’en volgers, en hebben qua content van alles: van nieuw apparatuur die ze demonstreren tot en met gitaartruukjes en -lessen.

Echt leuk. Nu was er één gast, die had als titel “Waarom ik bijna stopte met gitaarspelen”, en daar herkende ik wel wat van. Hij vertelde dat hij eens een gitaarleraar had, die hem geforceerd dingen liet spelen en leren, die hij niet leuk vond. Ga je zelf maar na: dan is het een stuk lastiger om dingen te onthouden. Was dat op school ook al niet zo? De tweede gitaarleraar die hij had, die begon anders met hem gitaar leren spelen. Die vroeg simpelweg: “Wat wil je kúnnen spelen? Wie zijn je voorbeelden?”.

Dat is inderdaad veel zinvoller. Eigenlijk zouden ze dat op school ook moeten doen. Als je écht serieus voor een bepaald vak wil gaan, bijvoorbeeld iets met talen: tolk, journalist, noem het maar op: waarom zou je dan natuur- en scheikunde moeten leren? (behalve natuurlijk wat basiskennis, maar kom op: wie doet er tegenwoordig in zijn of haar beroep nog iets wat je toen ooit eens leerde?). Zelfs de Nederlandse taal is niet meer wat het in de jaren 70, 80 of 90 is geweest, toch?

Maar goed, ik schreef al eerder dat ik gitaar ben gaan spelen door Gary Moore; zie dit eerdere blog, maar door de video van de YouTube gitarist met zijn titel, bedacht ik me: het was dezelfde Gary Moore die mij een paar jaar later (da’s meer gein hoor) bijna liet stoppen met gitaar spelen. Zie hieronder namelijk mijn reactie op de YouTube gitarist en de reden waarom ík bijna gestopt was met gitaar spelen:

Ik weet het nog: het was in 1990, Gary stond gewoon in het voorprogramma van Tina Turner, in Utrecht.

Mocht je het willen zien, hier de video van de gitarist op YouTube: leuke vent, en een heel goede gitarist!