held Theo

Toen Theo nog leefde, was ik niet zo met hem bezig. Hij was regelmatig op tv, maar ik gaf er weinig aandacht aan. Recent keek ik wat interviews van hem, soms van ver voor zijn dood, soms nét voor zijn dood. Toch een opmerkelijke man inderdaad. Ik begon hem steeds meer te waarderen. Hij was niet zo anti-islam, zoals hij soms word afgeschilderd. Hij was anti-Christendom, anti-elitair, anti-heelveeldingen. Hij was gewoon rebels, maar met een vlaag van onverschillendheid en intelligentie. Want vergis je niet: als je zo snel (ad rem) kunt reageren en counteren op verbale aanvallen van andersdenkenden, dan bén je simpelweg intelligent. Hij hoorde iets (aan), verwerkte het razendsnel en kon met een ijzersterk antwoord terugkomen.

Representatief was hij niet. Een niet passende broek met bretels, zijn haar altijd rommelig op zijn hoofd, en dan te kleine t-shirts of truien vanwege zijn enorme buik. Theo stond wel bekend om zijn uitstekende interviewtechnieken. Kritiisch, scherp, maar ook grappig en meelevend.

Ik ga nu een boek over zijn leven bestellen, maar het probleem: ik heb nog zoveel boeken die ik ook graag wil lezen zoals over Elon Musk bijvoorbeeld. Hieronder wat videofragmenten uit het pre- of vroege internettijd, dus lage kwaliteit. Je mag hem wel of niet, maar vorm je mening niet als je hem ‘alleen een beetje uit de media kent’ en er een ‘dat is toch die vervelende racistische eikel die toen is neergestoken’. Dan moet je er wat meer in verdiepen.

Theo waardeer ik met name om zijn durf om dingen aan de kaak te stellen. Dingen open te gooien en gewoon te zeggen waar het op staat. Ik heb vind mensen die wel altijd klagen, maar niks durven te zeggen of doen slap. Dat was Theo niet.. IJzersterk verbaal. En niet bang voor confrontaties. Sterker nog: hij hield er van. Hij ging er goed op. Alleen heeft hem dat wel zijn leven gekost. Zonde. Ik had nog graag veel van hem gezien in deze tijden.