Hoe ik werk

“Hoe ik werk” dus. Niet hoe ik qua persoonlijkheid of karakter in elkaar zit. Nee, gewoon hoe ik mijn werk doe. Is dat interessant? Moewah, dat weet ik niet. Maar ik krijg er wel eens vragen over. Mensen die mij kennen (dit zeg ik vaker) weten dat ik serieus met mijn werk bezig ben, en dat ik het leuk vind. En ik verdien er een goed boterhammetje mee. Dus dat is een mooie bijkomstigheid. Ik zit nu in een fase dat er weer veel aanvragen zijn, die ik vaak ook moet afslaan omdat er dan simpelweg te weinig capaciteit is. Ik wil alleen één ding verklappen: ik hoor namelijk wel eens: hoe kan het dat je altijd/vaak zo snel op e-mail reageert (terwijl je zo druk bent).

Nou, mijn werkmodus is misschien afwijkend. Maar misschien ook niet. Het is simpel. Als ik thuis werk, heb ik mijn laptop aan en mijn kantoorcomputer (met groot scherm). Op de laptop komen de e-mails binnen en voor mij op het grote scherm ben ik met de dan actieve opdracht of klus bezig. Veelal uitwerken van documenten (offertes, orders, functionele ontwerpen, etc). Als er een e-mail binnenkomt, dan zie ik dat in mijn linkeroog dus gelijk binnenkomen op de laptop. Op dat moment bepaal ik gelijk: is dit niet, gemiddeld of heel belangrijk. Dan reageer ik op basis van die prioriteit (die ik er zélf aan toe ken, niet de verzender). De verzender heeft namelijk bijna altijd spoed #haha

Het kan zijn dat een klein, simpel antwoord van mij voldoende is om een project weer door te laten gaan; dat er soms meerdere mensen op mijn antwoord wachten. Dan kun je het beste gewoon lekker snel (maar niet impulsief) reageren. Opmaak en stijlen van mijn e-mails zijn dus ook wezenlijk anders dan formelere brieven of e-mails. Als ik niet twee schermen open heb, dan is het vaak in voordeel van opdrachtgevers of collega’s dat ik mijn werk leuk vind en verslavingsgevoelig ben: dat laatste klinkt gek, maar ik kan soms manisch in mijn email zitten. Ik kan het soms hele dagen uitlezen. Ik vind het niet vervelend, maar dat zorgt dus wel dat ik vaak aan sta. Maar goed, daar schreef ik al vaker over.

Mijn werkmodus is dus doorgaans: twee schermen/computers, één met binnenkomende e-mail en andere vormen van communicatie, zoals bijvoorbeeld Whatsapp (zó handig om dit op de laptop te hebben, ipv de hele tijd op je telefoon zitten klooien) en de andere computer met het werk dat ik op dat moment moet doen.

Misschien werkt het voor jou ook? Of juist niet? Ik haalde vele jaren geleden al mijn mailadressen van mijn telefoon af. Ik lees alleen nog mijn prive Outlookmailadres uit op mijn telefoon. Dat gaf zoveel mentale rust. En veiligheid: geen mails meer uitlezen tijdens het autorijden, enz. Onverantwoord! Ook daar schreef ik al eerder over, in 2016 op LinkedIn. Maar die blog heb ik overgeplaatst naar deze website, en plaatste ik als eerste blog. Lees hem hierrrrrrrrrrr.