Leugens in de dating-wereld

Of eigenlijk op het hele internet. Op heel social media. Zogenaamde (sneue) influencers die zeggen hoe succesvol en rijk ze zijn, maar ondertussen nog thuis bij hun ouders wonen. Of met gehuurde of geleende snelle auto’s op de foto staan. Of doen alsof ze een grote ondernemer zijn en ondertussen de huur eind van de maand nauwelijks kunnen betalen. Dat laatste is vervelend genoeg, maar pretendeer dan niet dat je zo succesvol bent, met een poging om je traininkjes, coach-trajectjes of whatever te slijten aan mensen die ook op zoek zijn naar succes en rijkdom. Laatst ook weer zo’n aflevering van BOOS. Dikke verhalen van een jongen, die zogenaamd erg rijk was. Bij onderzoek bleek het gewoon een klein oplichtertje, die inleg-geld van goudzoekers incasseerde, maar nog gewoon bij zijn ouders thuis woonde. Hilarisch. Maar wel sneu voor iedereen die er in trapt(e).

Datzelfde zie je ook met influencers (mensen die invloed hebben of willen hebben op hun volgers). Vrouwen die hun hele lichaam photoshoppen om er maar mooi uit te zien. Ik vind dat verkeerd. Je geeft zo volgers (vaak onschuldige, naïeve kinderen, tieners tot twintigers) het idee dat het normaal is om er zo uit te zien, en misschien wel naar Turkije te gaan om allemaal lichamelijke aanpassingen te doen. Er is niks mis met ijdel of verzorgd zijn, of wat aan je uiterlijk doen, als je ergens mee zit: maar sla niet door. Da’s met niks natuurlijk goed.

Ook hilarisch was dat ik toendertijd mensen op dating-apps voorbij zag komen. Die kende ik dan uit het échte leven. Of het waren vrienden, kennissen, collega’s of zelfs (ex-)vriendinnen. Vooral binnen die laatste categorie heb ik mij soms slap gelachen. De leugens die soms in hun tekstuele omschrijvingen werden neergepend over hun karakter: hilarisch.