Live. De band. De muziekband.

Nee, niet live als in ‘niet opgenomen’, maar de rockband Live. Wat een band. Een band die ik vaak vergeet, bij het noemen van één van mijn favoriete muziekartiesten, maar elke keer als ik deze weer tegenkom in mijn uitgebreide muziekcollectie: wow, zoveel gave nummers. Weinig tot geen gitaarsolo’s, maar da’s niet nodig: net als bij U2. Gewoon heel goed gecomponeerde muziek met een geweldige zanger/stem. Uit duizenden herkenbaar. De band is door allerlei ruzies uit elkaar gevallen, en weer bij elkaar gekomen, en weer uit elkaar gevallen, enz.

Het is ook lastig zoeken overigens op YouTube en Spotify, want ‘live’: bijna elke artiest heeft wel een live-concertregistratie die naar boven popt als je ‘live’ zoekt. Live The Band, Live Music, hoe zoek je dat?

Anyway, ik kom er tot mijn schrik achter dat de band al 25 jaar geleden op haar hoogtepunt zat. En daar schrik ik van. Waarom? Omdat ik mijn vader altijd een ouwe zak vond als hij begon over ‘vroeger werd er echt goeie muziek gemaakt, tegenwoordig niet meer’. En dat zei hij dan in de jaren 80, doelend op synthesizer-muziek die toen populair was, en hij refereerde aan de jaren 60: hij was fan van The Rolling Stones, The Animals, The Kings, etc.

Nu ben ik zelf die oude zak, die zegt: jeetje, 25 jaar geleden: toen had je o.a. de band Live: wat waren die goed zeg! Maar ik zeg niet dat tegenwoordig geen goeie muziek wordt gemaakt hoor. Dat wordt er zeker. Ik sta er misschien ook meer voor open dan mijn vader toen: en ben zelf ook actiever met muziek dan hij. Tegenwoordig wordt er nog heel goede muziek gemaakt ook hoor: van singer-songwriters zoals Lewis Capaldi en Ed Sheeran (waar ik laatst ook al over schreef), maar ook (pop)rockers als Coldplay. Of Metallica. Of Extreme. Zijn allen nog actief. Of natuurlijk de neo-klassieke Ludovico Einaudi: het is maar waar je van houdt.

Goede muziek is van alle tijden. Vanuit allerlei stromen en in allerlei categorieën. Goede muziek is tijdloos. Net als de band Live. Fantastisch!

Hieronder dan één van de hits cq. mijn favoriete nummers van Live.