Misbruik van de term burn-out

Dat moet nu maar eens over zijn. Hoe vaak ik de laatste jaren niet gehoord heb over mensen die zogenaamd een burn-out hebben. Alles is maar burn-out. Maar je kunt ook nog gewoon Oud Hollands ‘vermoeid’, ‘oververmoeid’ of ‘gestressed’ zijn. Even heel kritisch: een burn-out is een perfect middel om je van je verantwoordelijkheden en verplichtingen te ontdoen: privé of (met name) zakelijk.

Ik ben hier kritisch op, want ik heb van heel dichtbij (toenmalige partner) meegemaakt wat een échte burn-out is. Dat is een emotionele en (met name) fysieke uitputting. Dan ben je op. Je kunt nauwelijks actief zijn, lopen, wandelen, alles is teveel. Overgevend naast je auto staan aan het eind van een lange werkdag, geen prikkels kunnen verdragen zoals iets te harde muziek of te druk verkeer. Als zelf ontspanning (zoals een picnic in een park) al inspanning is. Dán heb je wel een serieuze burn-out.

Als je het even niet meer ziet zitten op het werk, en dan maar gelijk de ziektewet in te duiken, en dan (vooral jezelf) het label opplakken: burn-out. Nee. Dat moet stoppen. Het irriteert mij gewoon als er misbruik van wordt gemaakt. Dat heb ik trouwens met veel dingen hoor, qua misbruik: onterechte uitkeringstrekkers, of mensen die in de corona-periode deden alsof ze ziek waren, thuis Moesten blijven, niks qua werk meer deden maar wel Netflix de hele dag aan het uitspelen waren. Ik ken ze. Heb ze meegemaakt. Hierdoor moeten andere collega’s harder werken. Onsympathiek. Omdat je zelf geen zin hebt. Wissel dan van baan ofzo. Maar schuif het niet onder ziek zijn of burn-out.

Ik sprak eens een jongen, die van onze even kortstondige gezamenlijke werkgever (ik was interim ingehuurd, en hij zat daar in loondienst), die zei: “ja, ik ben ziek van werk gemeld, want ik zit in een burn-out”. Lachend zei hij daarna: “ja, maar goed, komt wel goed, want eind van de maand ga ik met mijn vriendin 3 maanden door Azië rondreizen”.

Dan heb je dus geen burn-out.
Dan heb je dus gewoon een asociale instelling.

Een echte burn-out: dat vind ik heel vervelend voor je. Maar misbruik de term niet. Ben je niet gewoon een beetje vermoeid, of moe van je werk dat je niet meer leuk vind?