Kort maar krachtig: ik lach mij slap, die artikelen in het nieuws over de negatieve kanten van cryptocurrency, digitale valuta, Bitcoins, die dan zijn opgetekend door “één of andere pipo van een traditionele bank”. Ja, logisch dat zij geen fan zijn, want ze verdienen er niks aan, ze hebben er geen grip op en lopen ver achter op gebied van deze technologie.
Let wel: tot nu toe hebben we die traditionele banken en valuta nog wel nodig, maar laten we eerlijk zijn: zeker tijdens en na de corona-periode werd iedereen gestimuleerd om maar vooral contactloos te betalen. En, we hebben in Europa grotendeels wel de Euro als traditionele valuta, maar ga je naar grote landen of regio’s zoals USA, Groot Brittannië, Rusland of dus Azië: daar hebben ze hun eigen valuta allemaal.
Wat maakt het dan uit dat er een valuta bij komt die bijvoorbeeld Bitcoin (of Ethereum, Cardano, etc) heet? Als je toch al online, mobiel, contactloos betaald? Als je maar weet hoeveel Euro een Bitcoin en andersom is. Dat heeft zijn tijd nodig, dat het wat stabieler wordt. Maar in plaats van meedenken en meedoen door de traditionele banken, zijn ze nu aan het huilie huilie omdat ze zien dat de meest grote investeerders en rijke lui hun geld liever in cryptocurrencies steken dan in traditionele valuta: want daar krijg je immers toch geen rente meer op. Sterker nog: je moet gaan betalen als je grotere bedragen bij een traditionele bank neerzet.
De traditionele banken waren ook rijkelijk laat met hun online dienstverlening: overal nog kantoren met fysiek personeel. Wilde je een bedrag overmaken naar een vreemde bank, duurde het een dag. En in het weekend werd er niks overgemaakt: hoe dan? Alles ging online. Was toch ook allemaal erg schimmig: allemaal geldklopperij.
Neh, ik heb niet zo’n hoge pet op van de traditionele banken en hun medewerkers (althans; diegenen die ik heb meegemaakt zowel prive als zakelijk als ondernemer). Tegelijkertijd: de cryptocurrencies zijn nog niet zaligmakend hoor, maar je kunt er wel een shitload geld mee verdienen nu als je het een béétje slim aanpakt, zoals hier in een eerder blog staat omschreven.