Herontdekken van muziek

Zuurpruimen zeggen wel eens: “Goeie muziek wordt niet meer gemaakt”, en met dan een hunkering naar liedjes uit de jaren 60 of 70. Maar elk decennia heeft goede hits voorgebracht.
Sterker nog: elk jaar. Ik heb wel eens eerder gezegd: goede muziek is niet persé alleen gemaakt door gitaren, piano en drums. Ook met synthesizers (zgn. computermuziek, electronic dance music) is heel goede muziek gemaakt, zoals ik laatst al schreef over de jaren ’80 en (met name) Talk Talk. Veel beter wordt muziek niet. Maar ook de laatste jaren: kijk naar Coldplay. Steengoede muziek hebben ze gemaakt, en dat is een topband uit de laatste 20 jaar. Bestonden in de jaren 80 en 90 helemaal niet. Maar goed, elk jaar komen er dus wel goede nummers uit. Dit nummer her-ontdekte in mijn enorme collectie MP3’s. Komt uit 2004. Klinkt gewoon erg goed:

En tegelijk schoot me ook dit nummer te binnen: ook een pareltje.

En dit nummer: hier wordt ik nog steeds vrolijk van. Doet me denken aan een trip die ik ooit maakte, toen dit nummer nét uit was:

Neh, goede muziek wordt continu uitgebracht. De kunst is alleen het ontdekken hiervan, door alle bronnen die er zijn. Spotify, YouTube, enz. Er is zoveel, dat het lastig is goede muziek te ontdekken. Of misschien ook niet door alle algoritmes. “Vind je dit leuk? Dat vind je mogelijk ook DIT leuk”, en zo ontdek je nieuwe bands. Alleen, als een artiest een nieuw album uitbrengt, is dat niet zo spannend meer als vroeger. Dan keek je uit naar een nieuw album van een artiest. En nu? “Effe aanklikken op Spotify… zap zap zap…. uh, nee, laat maar”…