Filteren en/of verwijderen van een LinkedIn connectie

LinkedIn: het platform voor zakelijke connecties en informatie. Althans, zo was het ooit bedoeld. En natuurlijk zorgen jouw connecties voor je content. Met andere woorden: wat ik HIERRR recent al schreef over Facebook of Instagram: mensen zeggen wel eens: Ik vind Facebook niks (meer) aan. Dat betekent dus eigenlijk dat de mensen waarmee je ‘bevriend’ of ‘connected’ bent (of pagina’s die je volgt) niet interessant genoeg voor je zijn.

Kijk, die randdebielen als Andre Hazes Junior en vooral Lil Kleine domineren het (roddel/show)nieuws. Dat is echt overkill en irritant. Stel dat je op Facebook zit, en je volgt ALLEEN maar de Shownieuws en RTL Boulevard-pagina. Dan zie je dus alleen maar nieuws over deze twee intelligente heren. Maar je kunt ook interessantere pagina’s volgen als RTL Nieuws, CNN, BBC Nieuws, etc. Zo zorg je zelf voor je content. En ontvriend of mute je vrienden/connecties die je niet zo interessant vind.

Dat kan nu ook eenvoudiger met LinkedIn. Ik zie daar ook veel posts/items staan van kinderen van ouders (die op LinkedIn zitten) die geslaagd zijn voor hun examen en nu werk zoeken. Of van die feelgood-stories, goed en minder goed uitgevoerd. Ga zo maar door. Incidenteel vind ik dat niet erg, al zie je vaak mensen reageren met “Dit is voor Facerbook (bedoeld, red)”.

Het mooie en soms niet mooie van LinkedIn is ook dat als één van je connecties iets ‘liked’ jij dat ook in je timeline kunt / zult zien. Ik heb, net als jij waarschijnlijk, ook mensen waarmee je ooit connected bent, waar je allerlei onzinnige artikelen, posts of zelfs bagger voorbij ziet komen. Denk maar eens aan allerlei corona/vaccin-meningen. Of nu weer over de toestanden in Afghanistan en de Taliban. LinkedIn heeft het in iedergeval makkelijker gemaakt om mensen te ontvolgen of zelfs te verwijderen. Dat was voorheen een hele crime: je moest eerst hun profiel bezoeken (dan zagen ze dat meestal ook, via een notificatie: “Dries Roelvink heeft jouw profiel bekeken”) en dan kon je pas verwijderen. Maar dat wilde je natuurlijk niet, want ontvolgen, blokkeren of verwijderen doen we het liefst anoniem. Of stilletjes in iedergeval.

Dan kan nu op deze heel eenvoudige manier: zie je iemand in je timeline, dan kun je rechtsbovenin op de [opties] klikken en dan iemand muten/stil maken of verwijderen. Lekker man! Heb ik al veelvuldig gebruikt. Wanneer? Bij bijvoorbeeld van die mensen uit India die mij toevoegden om vervolgens slechte handel aan te bieden. Ik wist gewoon dat ik daar nooit zaken mee zou doen; dus heb ik die verwijderd. Vroeger accepteerde ik bijna iedereen op LinkedIn; dat doe ik niet meer; het deurbeleid is wat strenger. Dusdanig streng dat ik mensen er nu ook gewoon uitgooi.

En tsja, eigenlijk, ….. heb ik LinkedIn nog wel nodig….?