De eerste stappen in ondernemerschap

Op de bekende buurt- en wijk-app “Nextdoor” zag ik een bericht voorbij komen van een moeder, die een foto van haar zoontje had geplaatst. Haar zoontje was limonade aan het verkopen, want hij was aan het sparen. Dat vind ik altijd heel lief, goed, schattig. Het doet me denken aan mijn eigen kindertijd.

Ik weet niet hoe ik er op kwam, maar half jaren 80 was ik misschien net 7 of 8 jaar, en mijn nichtje was 2 jaar jonger. Mijn nichtje vond het leuk om van die kastanjes te voorzien met lange satehprikkers en daar tussen gekleurd wol te spannen. Van die gekleurde spinnenwebben. Misschien ken je ze nog?


bron: jongensenmeiden.nl

Ik vond het creatieve wel leuk, en ik zag toen al dat mensen om ons heen haar frutsels leuk vonden. Als je volwassen bent, denk je achteraf terug: dat zeiden ze misschien gewoon omdat we kids waren en dus gewoon lief en correct wilde doen.

Maar goed, ik zag er toen geld in. Hoe leuk was het om wat bij te verdienen. Ik vond dat we wel een gulden per ding konden vragen. Ik vond het ook wel zo eerlijk dat de verdeling met mijn nichtje 25/75 was. 25 cent voor haar, 75 cent voor mij. Ja ja, dat lijkt egoïstisch, maar vergeet niet:

Zij zat binnen lekker warm bij de haard (het waren herfstdagen), lekker te freubelen met iets wat ze sowieso al leuk vond en al aan het doen was, en ik moest de barre kou buiten in mijn eentje trotseren. Ik moest koude (letterlijk en figuurlijk) acquisitie doen; mensen aanspreken op straat, of ze zo’n ding van mij wilde kopen. Ofwel: she did the easy nice job, I did the hard work. Zij vond het allemaal prima hoor, nooit discussie over gehad. Elke cent was voor haar extra, want immers, zoals gezegd: ze was er tóch al mee bezig.

Zo zette ik, achteraf gezien, mijn eerste stappen in wat later mijn arbeidscarriere zou worden. Want ik ben later (eerst in loondienst) de sales & marketing ingerold en later dit op eigen titel gedaan. En dat het in de ICT-hoek is geworden, was achteraf ook niet zo gek: mijn vader kon in de jaren 80 via het werk meedoen aan het pc-prive project, en zo kwam er dus bij ons in huis in de jaren 80 al een Commodore 64. Zo kwamen die werelden eigenlijk samen: sales, marketing en computers.

Grappig hoe dat uit mijn jeugd verder mijn volwassen leven in is geslopen.