Hoe muziekstromen bij elkaar komen

Er zijn vele muziekstromen. Muziek is eeuwen oud. Wie houdt er niet van muziek? De één van pop, de ander van blues, metal, jazz of klassiek. Ik vind in alle muzieksoorten en -stromen wel iets tofs. Al vaker over geschreven. Vergis je niet: ook metalmuziek heeft serieuze mooie composities. En klassieke muziek natuurlijk ook. Ik hou heel erg van de pianomuziek van Chopin. Of moderne pianomuziek van Ludovico Einaudi. Heerlijk om te draaien als je in de auto rijdt. Liefst in het buitenland, in het donker en dan de muziek hard. Komt echt binnen dan. Pff, over muziek kun je eindeloos doorpraten. Ik wel tenminste.

En muziek hoeft ook niet complex te zijn. Gitaristen die 500 noten in een minuut wegdrukken: kunstig, maar niet altijd mooi. De enige muziekstroom die ik echt niet trek is free jazz. Je zet een paar semi-interessante muzikanten die allemaal maar gewoon in het wild wat door elkaar spelen. Ik heb wel eens de indruk dat het niet eens in dezelfde toonsoort of -ladder hoeft te zijn.

In de loop der jaren is er natuurlijk ook veel nieuwe muziek bij gekomen. En muziekstijlen. Vroeger had je klassiek. En later kwam blues. Jazz. Bebop. En rock en roll. En gewoon rock. Soft rock. Hard rock. Electronische muziek. In de jaren 70 en 80 werd synthesizermuziek ineens populair. Daarin is ook heel mooie muziek gemaakt door onder ander Jean Michel Jarre. Ga zo maar door. En, … toen gingen er ook muzikanten muziekstijlen mixen. Oude klassiekers in een nieuw jasje.

Mijn eerste herinnering hieraan was Ben Liebrand. The Stars Of 45. Die mixte allerlei pophits aan elkaar met een beat. Tof, want zo kwam ik ook met andere muziekstijlen in aanraking. Of klassieke muziek dat met hardrock of techno werd gemixed. Daar zijn ook tal van fraaie voorbeelden van. Ik vind bijvoorbeeld Sunrise van DJ Ratty altijd een ultiem beatnummer, zie onder. Vooral het middenstuk als je de zangeres begint te horen met zingen. Of het theme van Sensation White uit 2003: gebaseerd op een stuk van Mozart.

Maar waar ik dit hele stuk om begon te schrijven, was het nummer Elements van Lindsey Stirling. Haar viool voor de melodie met op de achtergrond dubstep-beatmuziek.
Wat je ook van electronische muziek vind, of van klassiek: dit is gewoon heel heel kunstig in elkaar gezet.

DJ Ratty: vast niet ieders zijn stijl, maar ik vind dit (als rock en gitaarmuziekliefhebber) gewoon heel vet:
(als je de harde beats niet trekt, spoel dan effe naar 00:50…. wat een ont-zet-tend gave overgang)

En het genoemde Sensation White thema (Anthem) van Rank1, gebaseerd op een stuk van Mozart (dáár weer onder geplaatst) (“Lacrimosa” genaamd)