Worst

Ja, dat klinkt gelijk dubbelzinnig. De associatie van dit levensmiddel met ‘andere zaken’ is natuurlijk wereldberoemd. Maar in dit geval gaat het echt over het levensmiddel. Een blog over worst? En je bent niet eens slager of foodie, of whatever. Waarom zou een worstblog relevant zijn? Nou, ik type gewoon alles wat mij te binnenschiet. Is dat interessant? Niet persé, maar d’r zou maar een professor in de worstelarij op mijn blog terecht komen en mij als proefkonijn een doos van 50 verschillende worstsoorten toesturen! Hah!

Worsten zijn er in alle maten en vormen en soorten. Het levensmiddel. Worst is natuurlijk uber “gemodificeerd” of “bewerkt” voedsel. 90% van wat je kunt kopen, gok ik. Uiteraard zullen er ambachtelijke slagers zijn, die prat gaan op 100% niet bewerkt, maar volgens mij is die spoeling heel dun. Worsten zie je over de hele wereld. Het blijft raar om dit zo te schrijven. Beetje tegen het ongemakkelijke aan, maar dat kan ook mijn dubbelzinnige brein zijn die weer op hol slaat.

In mijn jeugd gingen we altijd naar Spanje op vakantie, want daar sprak mijn moeder natuurlijk de taal goed. Chorizo, die rode, ietwat pittigere worst: héérlijk op een wit hard broodje met wat boter. Er is veel nep chorizo, of althans: niet zulke lekkere chorizo. Of Mortadella. Daar is mijn moeder zo gek op. Het is grote, roze worst (zucht, ja, nee, NIET dubbelzinnig dus) met witte stukjes erin en soms stukjes pistachenoot er in verwerkt. Komt uit Bologna, Italië. Ook goed!

Vegetarische worsten heb ik echter ook geprobeerd: niet verkeerd, maar ook niet ‘helemaal te gek’. Jammer. Zal nog wel komen. Althans, ik heb niet alle merken geprobeerd natuurlijk. Conclusie: bijna alle landen lijken haast wel een eigen traditionele worstvariant te hebben. En het is en blijft populair. Als snack (harde, gedroogde worst met name), of op verjaardagen (Gelderse worsten, of Fuet plakjes) of als hoofdgerecht: rookworsten bij Hollandse pot, braadworsten bij een Andijviestampot of zo’n ultra bewerkt ranzig (doch lekker) knakworst als hot dog. Op een taai broodje met wat saus.

Tsja. Of je worst lust? Ik wel.