Wat goed is, is goed, maar misschien wel saai

Zoveel mensen, zoveel wensen.
Zo zijn er mensen die graag alles bij het oude houden en geen vernieuwingen willen in het leven. En er zijn mensen die graag verschillende dingen proberen. Ik hoor bij die laatste groep. Duidelijk. Wel ben ik soms benieuwd wat er bij die eerste groep omgaat. Ieder zijn ding, maar het lijkt mij nogal saai om jaar in, jaar uit naar exact dezelfde vakantiebestemming te gaan. Of je hele leven lang in Opel te rijden. Of elleke zondag standaard afhaal-Thai te eten ofzo.

Ik snap het voordeel wel: je ‘weet’ (in hoeverre de kwaliteit steeds hetzelfde is, want de ene Thai is de andere niet) wat je er aan hebt, of je het leuk of lekker vind, dus dan neem je maar dat. Waar voor je geld ofzo. Soort van. Geen idee. Het nadeel is dat je zo nooit iets nieuws probeert. Iets dat misschien wel veel leuker, spannender, mooier, lekkerder is.

Als je daar als mens geen behoefte aan hebt, dan is dat helemaal prima. Maar het lijkt me nogal saai. Stel je voor dat je elk jaar naar precies dezelfde plaats in [noem een land op] gaat. Is het dan fijn om in je 2 weken vakantie elke keer bij dezelfde ijssalon een ijsje te eten, bij hetzelfde restaurant hetzelfde gerecht te eten. Een soort van ground hog day; ken je die film?

Het zal een aantal redenen hebben.

Laten we het wat breder trekken: je mist andere culturen, andere gewoonten, andere historie, kunst, culinaire uitstapjes enz. Natuurlijk kun je het risico iets minimaliseren door gebruik te maken van online reviews, bijvoorbeeld van Tripadvisor. En natuurlijk, als ik weer naar plaats X zou gaan en een hotel was supergoed, dan zou ik dat weer opnieuw boeken, maar meestal zit daar wel een paar jaar tussen. Niet elk jaar opnieuw naar hetzelfde. Wel meegemaakt toch hoor, met mijn ex Karina gingen we samen met de twee corgi’s elk jaar wel een keer een weekend Antwerpen, en elke keer naar hetzelfde Ramada-hotel, want: corgi-proof. Net buiten het centrum. Mooi park ernaast i.v.m. uitlaten. Niet te lawaaierig of druk qua verkeer omdat het niet midden in de stad was, dus ja: het kan best fijn zijn. Maar naast dit soort weekendjes gingen we wel regelmatig naar andere bestemmingen, andere avonturen, etc.

Ik ben bijvoorbeeld ook niet merkentrouw; daar schreef ik al eerder wat over. Als ik mijn hele leven alleen maar merk A had gereden, had ik nooit ontdekt hoe fijn merk B zou zijn. En nee, dat hoeft niet dus, maar ik merk dat ik dat zelf wel leuk en interessant vind. Dat is alleen nog maar materie. Qua smartphones koop ik wel al jaren Apple iPhones en qua computermuizen koop ik alleen maar Logitech, kleding vaak van Hilfiger, sneakers vaak van Nike, etc. maar qua gitaren en auto’s, laptops, koop ik steeds wat anders.

Ik bedenk me dat merkentrouw niet zo saai is, maar misschien bedoel ik het meer om belevingen. Dat je als beleving steeds hetzelfde op zoekt. Dat kan een reis zijn, maar ook restaurantbezoek. Verandering van spijs doet eten, misschien? De ene keer Mexicaan, dan Italiaan, dan Indiaas. Qua vakantietrips ook: natuurlijk zou ik elk jaar wel naar Groot Brittannië willen, maar dan wel steeds een andere regio.

Waarom zouden mensen die nooit willen veranderen, dit niet doen. Niet de behoefte om een risico te nemen? Of is de omgeving zo belangrijk? Het bekende strandje, het bekende campingplaatsje, etc?

Blijft me boeien. Niet verkeerd dus, maar wel wat saai. Dát vind ik wel.