De show die soms om koffie heen hangt

Koffie. Met thee misschien wel de meest gedronken drank? Kan maar zo. Ik ben niet van Team Thee. Is voor meisjes en Arabieren. Koffie ben ik meer van. Wel de meisjes-varianten, hoor ik vrienden wel eens zeggen. Gitzwarte koffie: neh, soms wat zoetjes. Of liever toch iets qua melkvariant. Allemaal prima.

Dit stukje heb ik geschreven omdat… omdat ik recent in een gesprek zat waar het weer uitgebreid over koffie ging. Een barista-cursus had hij gedaan. Leuk. Maar da’s toch eigenlijk gewoon ‘koffiezetter’. Met van die mooie glimmende apparaten. En hard dat ding op het aanrecht tikken, zodat de prut eruit komt. Mooi man.

Of mijn voormalig compagnon (Ha Leon) die zweert bij filterkoffie van Douwe Egberts en alle andere koffievarianten van de hele wereld verguisd. Starbucks helemaal. Want daar is hij maar liefst één keer geweest en ‘was niet te zuipen’. Leuk en aardig. Ik dronk bij hem eens die filterkoffie. Tsja. Uh. Nee. Ik denk dat mijn auto hierop naar Zuid Spanje kan rijden, als je de motorolie vervangt #haha #geintje #rustigaan

Of nee, ‘je moet thuis echt een Jura hebben’, want… en dan een heel reclameverhaal. Nou lieve mensen. De machine zorgt niet voor de smaak hoor. De persoon in kwestie ook niet. Het zijn de bonen. De kwaliteit van de bonen. Eventueel ook de kwaliteit van de melk als je cappuccino of latte m. drinkt. En het water.

Logisch toch, waarom zo gewichtig over welk apparaat, over je barista-opleiding of whatever. Goede bonen. Goede melk en water. Dát is het recept. Kijk naar Italianen. De Italiaanse keuken is feitelijk heel simpel. Pasta’s worden gegeten met maximaal 2, 3 of 4 ingrediënten. De kwaliteit moet vers zijn van alle ingrediënten; dan is het goddelijk. Wij in in Nederland pleuren er naast intensieve tomatensaus en gehakt ook nog hele zakken gesneden gemixte groenten in. Nee.

En sowieso word eten ook lekkerder beleefd als je het in Italië eet. Niet alle pizza’s zijn daar beter dan pizza’s die hier worden gemaakt. Is gewoon romantische onzin. Ik heb ook bagger-pizza’s gehad in Italië, in, mind you, écht niet een heel goedkoop restaurant! Was gewoon liefdeloos. Het gaat om degene die in de keuken de scepter zwaait en ook de inkoop van verse producten doet. Of die beste man of vrouw in Nederland, Zweden of Italië is geboren; je reinste onzin dat dáár alle pizza’s lekkerder zijn.

Terug naar de koffie. Ik heb een koffiemachine van Philips. Niet chique. Niet Italiaans. Wel gewoon heel goede bonen. Illy ofzo. Prima. Cappuccino’s en koffie’s: zijn uit dat apparaat echt lekkerder dan dat ik bij 75% van de horecazaken proef.

Kwestie van smaak(gewenning) ? Neh. Echt gewoon objectief. Haha. Ja, spreek mij maar eens tegen via deze eenzijdige communicatie. Ik denk, vind en schrijf, en jullie lezen.

Da’s stoerdoenerij hoor. Want je kunt mij mailen voor feedback, reacties of scheldkannonades: lig ik ook niet van wakker.

Hieronder een mooi stukje over de overdreven wereld van de barista’s en de show die er om heen hangt in gemiddelde koffietent….