Wat een gast(je) – Max Ostro uut Rusland

Eigenlijk heet hij Max Ostroumov.

Ik kwam hem ‘tegen’ op YouTube. Geen idee hoe. Iemand sprak over hem, dus ik zocht hem op. Of nee, misschien wel gewoon omdat hij een gitaarcover deed van een nummer dat ik zocht. Ik speel al een jaar of 30 gitaar. Af en aan. Begon als jong tienertje, en superfanatiek werd ik van 15e tot 20e jaar denk ik. Zat ik in de metalfase. Metallica, Megadeth, etc. Vind ik nog steeds tof. Maar later ontwikkel je ook voorkeuren voor andere muziekstijlen. Toen weer paar jaar niet gespeeld, dan weer jaren wel, dan weer niet: beetje af en aan, afhankelijk van je leven op dat moment. De laatste twee jaar speel ik wel weer fanatiek, dus zoek ik ook veel gitaarwerk op op internet, YouTube met name.

Zo liep ik dus tegen de jonge Russische Max Ostro aan. Met name zijn enorme kapsel en te grote bril een opvallende verschijning. Ik zag een filmpje van hem dat hij 13 jaar was; enorm ENORM indrukwekkend gitaarwerk. Gewoon een talent. Aangeboren. Of een reïncarnatie van een muzikant, er moet iets zijn wat met zomaar veel oefenen kom je niet op dit niveau. Hij is nu een paar jaar ouder, een jaar of 17 of 18, en heeft zichzelf een klassiek Britse uitspraak aangemeten tijdens een interview; ook bijzonder om te zien en horen. Ook hieronder geplaatst. Maar het meeste indruk maakte een vrij recente video van hem; wat een souplesse, flawless zogeheten. Geen noot verkeerd, vlot gespeeld en vooral: erg origineel. Originaliteit leer je niet aan, dat moet in je zitten.

Wat een gast, deze Max Ostro. Durf bijna wel te zeggen dat hij over wat jaartjes de beste gitarist van de wereld is. Vroeger was dat Jimi Hendrix, later kwam VanHalen, weer later de mannen als Steve Vai en Joe Satriani, maar hun muziek bekoorde mij niet. En de laatste jaren staat eigen Guthrie Govan wel bovenaan: speelt niets minder dan Satriani en Vai, maar speelt qua melodieën zo veel mooiere muziek. Ongelooflijk. Guthrie staat ook met Max Ostro al ergens op de foto zag ik, dus ook Guthrie moet wel zoiets hebben van: deze Max word nog eens een grote (concurrent). Hun speelstijlen hebben ook erg veel overeen, dus Max heeft ongetwijfeld goed op het werk van Guthrie gelet.

Pff! Ik denk dat dit zelfs indrukwekkend is, als je helemaal niets met gitaarwerk/-muziek hebt?

Het interview met een super klassiek Brits accent (mind you: hij komt uit Rusland!)

c