Vroeger was alles beter. Of nee, toch niet.

Zo’n uitspraak komt meestal van mensen van een andere generatie. Dat vroeger alles beter was. Nee, dat is zeker niet zo. Er is veel verbeterd. Van moderne technieken in auto’s (niet alleen gimmicks, maar ook veiliger) tot en met het ontbreken van lichaamshaar bij erotische films: dat was in de jaren 70 wel anders. Zomaar even een voorbeeld. Maar waar ik aan dacht, was dat vroeger het wel Leuker was om muziek te bekomen. Ik gebruik het woord bekomen, omdat je soms muziek moest kopen, soms moest kopieëren, etcetera. Maar ook films. Die moest je ook bekomen. Door de komst van onder andere Spotify voor muziek en Netflix voor films (en noem alle alternatieven maar op) is alles wel sneller en goedkoper onder handbereik, maar de charme is ook wel een beetje weg. Een beetje veel. Vind ik. Maar ja, dan klink ik gelijk als een oude man. Dat ben ik dan misschien ook wel. Aan het worden, althans.

Vroeger, toen werd je nog blij en enthousiast als je wist dat er van je favoriete artiest een nieuw album uitkwam. Hop hop, naar de lokale platenzaak. De Free Record Shop bijvoorbeeld. En dan voor 20, 25 gulden ofzo met de CD naar huis (LP’s heb ik nauwelijks gekocht, mijn broer wel, maar die is weer een paar jaar ouder dan ik). Dan was je zuinig op zo’n album, die luisterde je dan ook van begin tot eind. En opnieuw. En opnieuw. Veel meer keuze had je niet. Als nu een favoriete artiest een nieuw album uitbrengt, dan moet je al erg fan zijn om om Spotify te wachten totdat het album gereleased is, zoals ik dat met het laatste album van Sia (getiteld “Music”) had. Maar het ontbreekt dan aan het verpakkingsmateriaal, het doosje waar de CD in zit en natuurlijk zo’n fijn klein boekje met foto’s, lyrics, enz.

Nu is alles digitaal. Weinig beleving. En je zapt zo weg als het niks is. Met films idem dito. Voorheen kon ik er echt naar uitkijken om vrijdags na het werk langs Videoland (toen nog een fysieke keten aan verhuurwinkels; tegenwoordig ook een videostreamingdienst) te gaan en twee of drie dagfilms te huren. De nieuwste films die ‘nog maar een paar maanden geleden in de bioscoop draaide’. Nu kan ik films al verkrijgen als ze nog in de bioscoop draaien. Weg beleving. Nee, sommige dingen zijn wel beter dan vroeger, maar sommige dingen waren vroeger echt beter. Of, beter… Fijner is misschien een beter woord.