Salontafelbuffet

Ik denk dat ik een nieuw woord heb bedacht: salontafelbuffet. Een nieuw woord voor een oud fenomeen. Althans, als je met buitenlanders te maken hebt (gehad). Want, als je buitenlandse vrienden, familie of kennissen hebt of hebt gehad, dan ken je dit fenomeen. Ik weet niet of het een term heeft, behalve dat we dat in Nederland ‘overdadig’ of zelfs ‘overdreven’ noemen. Zij noemen het liever ‘royaal’ denk ik.

Maar wat is het? Het is dus geen meubelstuk: geen buffettafel of salontafel voor een buffet. Eigenlijk bedoel ik heel plat: een salontafel (maar soms ook eettafel) volgestouwd met eten. Wel op nette bordjes en schaaltjes allemaal, maar dan zo godsgruwelijk veel, dat de hele tafel bedekt is met voedsel. Eten. Snacks. Hartig. Zoet. Alles.

Misschien herken je het wel: je komt bij allochtonen op bezoek, en dan mag je altijd meeëten. Dat cliché dat Nederlanders je rond etenstijd wegkijken en dat je bij buitenlanders altijd mag binnenvallen en dan “delen we wel wat er op tafel staat”. Dat herken ik wel van mijn moeders’ kant. Die zijn wéken van te voren (eind november, begin december) al bezig met voorbereidingen voor het kerst(avond)diner. Overleggen ‘we’ zullen eten op kerstavond. Kijken. Oriënteren. Inkopen. Marineren. Kruiden. Etc etc. En op kerstavond is alles binnen 60, misschien 90 minuten op. Dat is natuurlijk vaak met koken zo: je kunt er een uur mee bezig zijn om het in 10 minuten op te hebben.

Maar goed, terug naar de salontafelbuffet(ten). Ik herken het van mijn ex-schoonmoeder: Pools was ze. Mijn eigen moeder dus, maar dan met name vroeger. En ook uit verhalen van buitenlandse vrienden of vriendinnen; het komt overal voor. Je komt op bezoek, en de vrouw des huizes poffen de HELE salontafel vol met VANALLES wat ze gekocht hebben. Bij de supermarkt, de lokale winkels en soms ook lekkernijen uit hun buitenland die ze op hebben geduikeld op internet of bij een lokale buitenlandse shop.

En zo’n salontafelbuffet vervangt dus niet eens altijd de lunch ofzo hoor, als je ‘s middags op bezoek komt. Nee nee! Het is en/en. Dus als je bij hen of thuis hebt gelunched, dan begint de salontafelbuffet tegen 13.30u of 14.00u vol te stromen. Koek. Cake. Taart. Hartige hapjes. Zoete snacks. Ga zo maar door. Als je er gevoelig voor bent *steekt hand nu op*, dan kom je in een middag zo 124.000 kcal aan.

Leuk fenomeen. Wel ongezond, maar wel gezellig. Oh ja, natuurlijk gaat 80% niet op, dus je krijgt meestal van alles in aluminiumfolo nog mee. Wel eens allochtonen over straat zien lopen na een bezoek? Hebben heel vaak schalen met aluminiumfolie bij zich; die dragen ze voorzichtig naar de auto; hele familie loopt mee. Kunnen ze de rest van de dagen nog van restanten van het salontafelbuffet meenemen. Oi..

bron afbeelding: GettyImages