Trending? Wat is nou trending?

Trending. Mooi woord. Is er eigenlijk een goed Nederlands woord voor? Trending is natuurlijk iets wat nu “hot” is. Ook Engels. Letterlijk vertaal: iets dat nu “heet” is? Dat klinkt niet he? Althans, wel voor iets dat net uit de pan komt. Frituurpan. Airfryer. Die waren of zijn ook trending. Ik hoef zo’n ding niet. Uit eigen bescherming hoor. Anders zou ik elke avond 6 kroketten naar binnen duwen. Denk ik.

Trending is dus iets wat nu populair is. Iets waar men het over heeft. Ik vroeg mij vandaag af: wie bepaalt nou dat iets trending wordt? Er is natuurlijk één iemand die iets doet, dat opgepikt wordt door anderen, en zo ontstaat er een olievlek aan geïnteresseerden. Tegenwoordig veel makkelijker en sneller door de komst van social media,  computers en smartphones. Het nieuws kan zich nu heel snel verspreiden. Vroeger waren dingen ook wel trending, misschien door een televisieoptreden, of gewoon via het schoolplein of werk? Dat lijkt me langzamer te gaan.

Je zag op televisie bijvoorbeeld een presentator of een personality met een jojo (of is het: yoyo?) spelen, dus hup: iedereen naar Bart Smit of Intertoys de volgende dag. Nu niet: je ziet iets online, iets dat je aanspreekt en je kunt meestal via een meegeleverde (lees: gesponsorde) link het product in kwestie bestellen.

Heeft zo’n trendingproduct dan eigenlijk nét de wind mee, of heeft het te maken met de invloed van iemand die zo’n product gebruikt? Als je bijvoorbeel iemand op social media ziet met veel volgers, dan pakt een x percentage van al deze volgers dit op, alszijnde “gaaf/tof/interessant”, en dan gaat zo’n balletje rollen.

Zou een mooi experiment zijn: dat je met een man of 10 iets onzinnigs of afwijkends bedenkt, en dat je dat na een tijdje terugziet bij heel veel mensen. Dat het viral gaat, of trending wordt.

Zo is onder andere ook “de kapsalon” (snack) rond gegaan. Las ik eens op Wikipedia. Eén iemand begon met zo’n bakje smerige rotzooi en dat is vreemdgenoeg opgepakt. Lees deze ellende HIERRR zelf op deze Wiki-pagina….

Eigenlijk is een kapsalon natuurlijk gewoon een shoarma- of kebabschotel maar dan in een klein bakje gepropt. Wat een culinaire winst he? Nooit zo begrepen, maar goed.

Wat ik ook niet begrijp, is dat je denk ik vreemd word aangekeken als je een broodje shoarma of kebab met satésaus besteld (of is het sateh-saus?). Theoretisch moet dat wel lekker zijn, maar het staat nooit ergens op een kaart. Je kunt er zelf om vragen, maar zal zo’n snackbarhouder dan ook denken: WTF bestelt deze man/vrouw? BROODJE SHOARMA MET SATÉSAUS?

Je ziet wel, dit zijn echt intelligente vraagstukken die mij op dit moment bezig houden. Het kan niet alleen maar over intelligente zaken gaan in dit blog, zoals bijvoorbeeld linedancen of korfballen.

Wisten jullie trouwens dat korfbal een denksport is?
Nee? Oh, dat is wel het geval, want mensen die op korfbal zitten, dénken dat het een sport is.

Nee. Ik ben niet dronken toen ik dit blogte. Of is het blogde?

Joe!