Stel dat je niet blij bent met je eigen voornaam

Als je Piet of Jan heet, dan zullen er weinig mensen je naam verkeerd spellen. Bij ‘Kees’ zou je dat ook denken, maar het kan ook Cees zijn. Hoe langer de naam, hoe meer kans op fouten. Is dat erg? Ik stoor me er niet zo aan, ben het wel gewend.

Ik ben vernoemd naar een hoofdrolspeler in een boek, waar mijn vader zo gek op was. ‘Mutiny on the bounty’ heette dat. Muiterij op de bounty. Beetje een muiter ben ik wel (geworden) #zelfkennis #zelfspot #haha

De hoofdfiguur heet Fletcher Christian. Vond mijn vader dus een mooie naam. De tweede naam, althans. Hoe vaak ik niet Christiaan, met dubbel A wordt genoemd. Logisch. Dat is de Nederlandse versie. Je voornaam heb je niet voor het kiezen, al kun je die wel wijzigen als je er last van hebt. Formeel en informeel. Achternaam is al wat lastiger. Ik ken ook mensen met een ongelukkige achternaam. Onhandig.

Terug naar voornamen. Er bestaan ook van die half Amerikaanse, half Caribische namen. Ongelooflijke namen, vind ik dat soms. Die namen lijken ook steeds moeilijker te worden. Ik kan ze zo effe niet bedenken. En als ik ze had bedacht, had ik ze hier maar niet genoemd, want voor je het weet heb je allerlei groeperingen aan je deur staan #haha

Ik verkeer mij in redelijk gezelschap qua voornamen. Er zijn namelijk wel wat bekende Christian’s. Qua voornaamdragers. Niet ‘Christians’ als Christelijk(en) in het Engels.

Denk aan:
Christian Dior (van het bekende luxe merk)
Christian Bale (goede acteur)
Christian Slater (wat mindere acteur)
Christian Horner (Formule 1 Team Baas van Red Bull)

Werkelijk alles is ook echt op internet te vinden he? Hier is dus een officiële pagina waarop iemand allerlei voornamen heeft geregistreerd, en bekende mensen heeft verzameld met dezelfde voornaam. Toets je eigen naam ook maar eens in op deze website.

Eigenlijk moet je ook een beetje geluk hebben dat je voornaam niet later (dus na je geboorte) ineens wordt geassocieerd met iemand waar je NIET mee geassocieerd wil worden.

Stel dat je Adolf had geheten, nadat Adolf Hitler bekend werd, om zijn gruweldaden. Ik neem aan dat je je naam dan wel zou veranderen in Dolf, of iets van gelijke strekking. Even getest. In Facebook gezocht op de voornaam Adolf. Komt in Nederland één jongen uit Tiel voor, die Adolf heet. Ik schat hem in op een jaar of 30, 35 jaar. Zijn ouders hebben gewoon bewust hem die naam gegeven. Toch best een beetje bizar….. In het Spaans komt bijvoorbeeld de naam Jesus vrij veel voor (spreek uit als Gé-soes). Ook apart. Neem je de telefoon op: “Met Jezus”.

Nou, ja, mijn fantasie slaat weer op hol.