Perov-wattuh? Perovskite! Perovskiet in het Nederlands!

Wattuh? Perov-watte? Perovskite. Dat klinkt als iets Russisch. Maar let op mijn woorden: dat woord gaan we in de nabije toekomst nog wel vaker horen. Althans, als je een heel klein beetje het nieuws en/of innovatieve ontwikkelingen volgt.

Is het dan iets heul technocratisch? Uhm, nu nog wel. Wat is het dan? Nou, dat zal ik even in Jip & Janneke-taal vertellen.
Perovskite of perovskiet is een mineraal. Dat klinkt saai he? Maar let op: het wordt nu gebruikt bij experimenten op gebied van batterijen, accu’s, etc. Het heeft een hogere opslagwaarde dan de huidige energievormen. Oersaai? Ja, klopt, maar wacht even!

Nou, ik jump maar even tot de conclusie: zojuist heb ik domeinnamen perovskite.nl en perovskite.be kunnen registeren; was even leuk spannend, want deze domeinnamen waren geregistreerd, maar iemand had ze niet verlengd en dus vielen ze vrij, waardoor ik ze vanavond om iets over 20 uur kon registreren. Nog steeds saai? Klopt, maar wácht wácht! Nu dan het interessante deel:

Als je nu een volledig electrische auto hebt, zoals bijvoorbeeld de Tesla’s (Amerikaanse rommel op gebied van kwaliteit, maar dat terzijde) dan ligt je halve auto vol met accu’s. Die moet je laden en dan kun je 300, 400 kilometer max rijden. Voor de meeste mensen prima, maar net als met mobiele telefoon (of andere electronische apparaten) zie je dat het formaat van de batterijen / accu’s steeds klein werd in de loop der jaren. Waar je vroeger nog een dikke batterij voor je mobiele telefoon nodig had, zie je nu flinterdunne telefoon’s (en dus accu’s) die ook nog eens véél meer capaciteit hebben (langere duur, in combinatie met allerlei energie-slurpende functionaliteiten zoals full color beeldschermen, video, stereo geluid, GPS, noem maar op). Dus kleinere batterijen met veel meer capaciteit.

Logisch gevolg: ook de accu’s van de huidige auto’s wordt steeds compacter, met veel meer capaciteit. En dat komt sneller dan je denkt. Ik denk serieus dat binnen 2, 3 jaar accu’s op de markt zijn, onder meer door de verdere ontwikkeling / techniek van perovskite, die zo groot als een schoenedoos zijn, maar waarmee je auto 1000 km actieradius zal hebben. MARK MY WORDS.

Dat maakt al die huidige electrische auto’s gelijk ‘achterhaald’. Natuurlijk kun je als serieus tellend automerk niet denken: ik wacht mijn beurt wel af, en kom over x jaar op de markt met gelijk een goede oplossing: dat werkt niet, je moet gewoon met de stroom (lees: vraag uit de markt) mee. Dus daarom hebben we nu nog tjokvolle auto’s met accu’s: die tijd verandert heel snel. Hoe gaaf is dat? Maar, los van de autobranche: denk ook aan al die afzichtelijke zonnepanelen op daken. Stel dat je één zonnepaneeltje van 1 vierkante meter in je tuin of balkon kan zetten, en waarmee je je hele huis van energie kunt voorzien. Precies! Nu wordt het interessant(er), he?

Meer informatie? Check bijvoorbeeld dit artikel:
https://www.cei.washington.edu/education/science-of-solar/perovskite-solar-cell/

Of nog simpeler uitgelegd in deze YouTube video: