Pembroke Corgi’s kunnen klok kijken

Of is het instinct? Of toch intelligentie? Ik weet het niet precies, maar wat ik wel weet is dat de twee Pembroke Corgi’s die elke halve week bij mij zijn, snel dingen leren. Dat wisten we al van puppy af aan. Beide ‘heren’ leren dingen heel snel en zetten dat vooral graag in hun voordeel in. Er zijn diverse lijsten op internet, waarbij een Top 10 of 25 ofzo van ‘meest intelligente hondenrassen’ staat omschreven. Dat is gebaseerd op feiten, met tests etc etc. Allemaal leuk en aardig, maar is het wel zo handig dat die Pembroke Corgi’s vaak in de Top 10 staan…. ? Het zijn feitelijk gewoon te heet gewassen herdershondjes. En herdershonden staan bekend om hun IQ. Niet voor niets worden ze ingezet voor tal van doeleinden: van drugshond tot en met bewakingshonden.

Elke eigenaar van een hond vind zijn beestje het slimst, knapst en eigenwijst. Net als ouders met kinderen. Snap ik allemaal wel. Zo’n harige viervoeter maakt onderdeel uit van je gezin of huishouden. Ze zijn er nagenoeg altijd en maken een behoorlijke impact op je dagelijkse leven. Van amusement en liefde tot en met vermaak en ook zorg. Ze praten niet, maar geven wel signalen af als ze iets willen of niet zo goed voelen.

Vele jaren geleden zijn Karina en ik begonnen met het geven van een rubber balletje met daarin wat brokjes, zodat ze daar achter aan kunnen jagen in huis. Ze moeten hun best doen om de brokjes er uit te krijgen; dat doen ze beiden op verschillende manieren. Leuk en schattig om te zien, en dat is ook echt hun speelmoment.

Omdat Karina en ik al een paar jaar uit elkaar zijn en dus ieder een eigen woning hebben, hebben die twee gasten dus twee woningen waar ze wekelijks verblijven, maar het ritueel van het balletje geven is omgewijzigd.

Rond 11 uur ‘s morgens is het zo ver. Dan krijgen ze hun speeltjes. En nu komt het: denk maar niet dat ze het vergeten, of dat jij het kan vergeten. Rond dat tijdstip zit ik door de weeks achter de computer te werken. Meestal begint het circus vanaf 10.30u… dan komen ze of een beetje in beweging, worden ze onrustig of … komen mij gewoon halen of signaleren… Stel je voor dat ze worden overgeslagen. Elke dag. Rond 11 uur dus.

Hilarisch, grappig en soms onhandig als je net in een videomeeting zit met opdrachtgevers, leveranciers of collega’s. Ik verexcuseer mijzelf dan ook vooraf altijd even voor twee minuten, als ik weet dat het zo ver is.

En, tsja, mooi tekstueel omschreven misschien, maar ik denk dat de compilatiefoto boekdelen spreekt….