Nu ik een aantal weken een e-biker ben

Och jee. Ook ik ga de opmerking maken: had ik het maar eerder gedaan. Waar ik het eerder vervloekte, is het nu een zegen. Een zegen omdat ik ook op één van de hoogste punten van Arnhem woon. Alles om mijn woning heen is bult op. En af. Met dat laatste heb ik geen moeite, maar dat is altijd de heenweg. De terugweg is altijd klimmen. Dagelijks zie ik daar jong grut en oudere mensen en alles wat er tussen zit met hun mechanische fiets omhoog wandelen. Tijdens het hondjes wandelen grap ik dan wel eens: valt tegen he, zonder e-bike, deze bult? En dan krijg je een vermoeide lach met: ja, wat een ellende. Of woorden van gelijke strekking. En dan roep ik er meelevend maar even achteraan: ik ken het gevoel hoor!

Maar eigenlijk moet ik zeggen: ik kende het gevoel. Want sinds een maand of twee hoor ik ook tot het e-bike gilde. Ik stond op het punt een Tenways-fiets te kopen. Een merk uit Amsterdam, Nederland, maar gefabriekt in China. Een prima merk met prima service en recencies. Geen VanMoofje dus. Wat een ellende was dat, volgens alle verhalen en reviews.

Op de avond vóór ik besloten had voor een blitzy Tenways model-nogwat te gaan, liet YouTube mij bovenaan de suggestieslijst een kekke witte e-bike zien. Een review door een Fransman op een zonnig boulevard. Ik keek de video, en dacht: jeee, wat een gave fiets. Spontaan verliefd op het design. De review afgekeken, en nog wat reviews opgezocht: er was niet zo heel veel te vinden: want nieuw én dus nog vrij onbekend. Contact met de Duitse importeur gehad: service en communicatie liep perfect. Ik kreeg een zéér scherpe korting / aanbieding als ik de fiets blind durfde te kopen, want ze hadden geen mogelijkheid om een demo-model te fixen, waar ik ‘m kon testen alvorens tot koop over te gaan.

Tsja. Met een natte vinger was ik omgehaald. Ik was al om toen ik de reviews zag, toen ik ook nog een ‘offer you can’t refuse’ kreeg én de garantie dat ik ‘m binnen 2 weken zou ontvangen dacht ik: Go!
En jeeeeeeeeee. Wat een ervaring. Heb al relatief veel gefietst. Alles is bij te houden in de mobiele app. Het is een soort Tesla op 2 wielen zei een vriend laatst. Ik hou van gadgets, dat klopt, en sommige dingen zijn grappig maar onzinnig. Wie gaat er nou op de fietscomputer het klassieke ‘Snake’-spelletje van de Nokia spelen? Of de knipperlichten aan doen bij het afslaan?

Anyway. Ik heb hem nu twee maanden, en fiets nu met plezier van en naar kantoor met omwegen en waar ik normaal altijd op zondag op familiebezoek in Arnhem Zuid met de auto ging, stap ik nu op de fiets. Goed: echt driftig kcal verbranden is er niet echt bij: je kunt een uur fietsen en dan heb je een halve Twix verbrand, maar okay. Je bent toch in de buitenlucht én je beweegt tóch. En het is beter voor het milieu. En voor mijn fitheid. En noem maar op. Ben er blij mee.