Na jarenlang zoeken, eindelijk gevonden!? Hoe is het mogelijk!?

Het zoetige gitaargeluid van David Gilmour tijdens het Pink Floyd concert eind jaren 80. Dát was (nee, IS) mijn favoriete gitaargeluid. Bijna vioolachtig. Eric Johnson is ook een heel goede gitarist van ná die tijd, en die had ook dat zelfde soort zoetige geluid. Het valt zich niet zo goed in tekst uit te leggen, maar ik heb nodige versterkers gehad, gekocht en verkocht, alsmede effectpedalen en effectcomputers: nooit kreeg ik dat zelfde geluid, en ik ben niet zo’n gitaartechie die dat allemaal met 1001 instellingen gaat lopen zoeken.

Totdat ik op YouTube enkele videoos zag, en daarna wat geGooglede zéér positieve recencies, dat DIT pedaal hét geluid van… David Gilmour en Eric Johnson was. Het is ook afhankelijk van je versterker en gitaar, maar ik las dat mensen dit pedaal als een soort ‘plug and play’ oplossing zagen als je ‘een beetje in de buurt van dat geluid wil komen’.

Bijna overal uitverkocht online. Het is geen spliksplinter nieuw apparaat zoals mijn recent gekochte e-bike, nee, het is een pedaal van enkele jaren terug. Probeer die dan nog maar eens te vinden. Het is gelukt. Ergens diep in Duitsland was er een gitaarwinkel die hem op voorraad had.

265 euro. Best een bedrag voor zo’n ogenschijnlijk klein lullig product. Ouderwets ogend ook nog. Niets high-tech. Gewoon een metalen doosje met 3 knopjes. Niet eens een aan/uit-switch. Hij gaat (blijkbaar) aan als je er een kabel insteekt. Dat gaf het instructievodje op A5-formaat óók niet aan.

Maar goed. Hij is er. 10 minuten meegespeeld. Ja. Foxwild ben ik. Het komt gewoon heel erg in de buurt. Echt heul gaaf. Mijn zaterdag is compleet! Aldus, een gitaarnerdje.

Voor diegenen die hier geïnteresseerd in zijn: kijk (en luister vooral) vanaf minuut 5: