Minder tot geen vlees en bont… maar hoe zit het met leer?

Steeds meer lezen we dat mensen minder vlees consumeren; niet verkeerd. Ik schreef al eerder dat ik als half Argentijn vanzelfsprekend met vlees eten ben opgegroeid, maar ook ik merk wel, dat ik minder vlees ben gaan eten. Er dus wat bewuster mee om ga. Niet vanwege de smaak, want gegrilld vlees vind ik nog steeds érg lekker, maar meer uit geweten. Ik ben een groot dierenliefhebber, en dan heeft vlees eten ook wel iets paradoxaals.

En bont: daar zijn we natuurlijk al vele jaren terecht op tegen. Het voegt namelijk niks toe, waarbij je bij vlees nog kunt zeggen dat het nodig is voor je fysiek/gezondheid, heeft bont alleen een visueel effect. Is eenvoudiger vervangbaar en goedkoper. Bont is echt not done.

Maar, … ik bedacht me: hoe zit het eigenlijk met het gebruik van lederwaren? Je ziet het overal, in tassen tot en met stoelen- en bankbekleding: in huis, in de auto, etc. En ja, visueel is het mooi, maar ook weer niet altijd even praktisch: loeiheet in de zomer in de auto bijvoorbeeld. Wel weer praktisch is het schoonhouden: er op knoeien? Dan een lap er over heen en het is weg.

Toen ik recent ging Googlen naar de “leather industry” zag ik dat er toch wel vele vele miljoenen omgaat in de leerindustrie. Ook wel logisch, want zoals gezegd: het is overal in verwerkt. De vraag is even: in hoeverre lijden dieren hier onder? Worden ze, zoals dat bij bont het geval was, speciaal hiervoor gefokt en gedood? Of is het een soort van bijvangst? Dat de huid en het hieruit voorkomende leer toch gewoon overblijft vanwege slachting ten behoeve van (oa) de vleesindustrie?

Ik ga hier nog even wat verder in duiken, maar wel een vraag die mij bezigde. Ik heb thuis ook een vrij nieuw bankstel en in mijn auto is ook veel leer gebruikt.

Word ik nu hoe ouder ik word, hoe meer een geitenwollensok?
Mag geitenwol eigenlijk wel? Misschien hierover een ander blog, in de toekomst.
Eerst maar even wat verdiepen in leer.

En nee, de kans dat je mij ziet lopen in allerlei uit brandnetels vervaardigde kleding: die kans is nihil. Hoewel ik laatst wel hardloopsokken had gekocht gemaakt uit bamboe. Jeetje. Dat kan ook allemaal. Waren overigens wel snel kapot. Terwijl ze vrij duur waren.

We zijn er dus nog niet helemaal met alles verduurzamen.

~

Na het schrijven van dit blog, had ik gezocht op Google naar “leather industry animals”, maar…
geloof me… dat kun je beter niet doen. Het is erg. Zielige beelden van onschuldige beesten in hokken enzo.
Doe het niet, hier naar zoeken.

Ik moet hier wat mee… Ik ga hier wat mee doen.
“Hoor hem, meneer de wereldverbeteraar”, kun je misschien denken.
Prima, maar een betere wereld begint bij jezelf: dat is wel waar natuurlijk.