Mijn trip naar Krakau, Polen

Zo, ben net terug van een paar dagen Krakau. Of zoals ze zelf zeggen/schrijven “Krakow”. De wereldberoemde stad in Polen. Voorheen de hoofdstad van Polen, heb ik begrepen.

Het stond allang op mijn bucketlist. Al meer dan 10 jaar. Nu ingewilligd. Te ver om met de auto te gaan, voor die paar dagen, dus maar gevlogen. Heen met Transavia en terug met Ryanair. Niks op aan te merken.

Krakau zelf is een leuke, gezellige en bijzondere stad met veel historie. Poznan kende ik wel goed, al vaak geweest. Net 300 km achter Berlijn, en ook zeker het bezoeken waard. Ik herkende veel Poznan in Krakau. Krakau heeft gave bezienswaardigheden, an sich vriendelijke mensen maar hier sprak men minder goed Engels of Duits t.o.v. Poznan, is me opgevallen. Ik zat in een tof appartement. Veel te groot voor één persoon, met een zeer aparte indeling. Eén groot gedeelte met luxe groot bed, jacuzzi-bad, grote TV etc, maar ook een voorkamer, met keukentje en een uit de lucht komend bed, als je op een knopje drukte.

Ik werd nog wel gewezen op het bezoeken van concentratiekamp Auschwitz, maar daar had ik de stemming niet zo voor: ik wilde het vooral gezellig houden. Ik had al eens een concentratiekamp bezocht (Sachenhausen bij Berlijn). De wereldberoemde zoutmijnen bij Krakau heb ik wel bezocht: 2, 3 uurtjes, dan ben je wel klaar. Maar ontzettend mooi en indrukwekkend om te zien. Met als hoogtepunt een plein met allerlei mooie sculpturen en belichting.

Verder viel weer op dat de economie in Polen echt goed gaat: dat viel me toen in Poznan ook al op. HEUL VEUL Zabka’s (van die kleine supermarktjes, echt om de 300 meter ofzo) en ont-zet-tend veel pinautomaten. Wat moeten al die Pooltjes met dat cash-geld? En veel mooie, snelle, dure auto’s. Ook daar geen gebrek aan.

Een aanrader, dat hele Krakau. Maar als je alleen maar tot je recht komt als de zon schijnt, neem dan een andere maand dan ik deed: november is wel echt tegen vriespunt aan. Ik heb daar niet zo’n last van: ik bezoek steden en landen niet alleen sec om het weer: dan moet je maar aan de Costa Brava gaan liggen in hoogzomer 🙂