Met alle respect. Of toch niet?

Respect. Wat is nou respect? Volgens de officiële definitie: “Respect betekent aanzien, eerbied of waardering, die men heeft voor (of ontvangt van) iemand of iets vanwege zijn kwaliteiten, prestaties of vaardigheden. Het woord betekent oorspronkelijk omzien naar, en vandaar rekening houden met.”

Kijk. Dat geeft duidelijk, want: nu komt het. Ik herinner me nog heel goed, dat heel heel lang geleden een ex-vriendin van mijn neef tegen mij eens zei (half grappig bedoeld, toen ik haar pestte) “Ja, je moet wel respect voor mij hebben want ik ben ouder dan jij”.

Ik was nog een jong jochie, een beginnend tiener, en niet zo ad rem (als nu), maar ergens wist en voelde ik al dat dat niet klopte. Of althans, dat ik het er niet mee eens was: respect hebben alleen (!) voor het feit dat iemand ouder is.

Let wel! Ik heb respect voor mensen, ik ben geen respectloos individu, maar zoals de officiële definitie ook al zegt: “eerbied of waardering vanwege kwaliteiten, prestaties of vaardigheden”, en dus niet ‘puur op basis van leeftijd’.

‘Je moet respect hebben voor ouderen’, is een veel gehoorde term. Ja hoor, dat is prima. Maar ik zie het meer als ‘begrip’. Als je het heel belachelijk maakt en het in het overdrevene trekt: als iemand maar één dag ouder is dan jij, ook al is het een verschrikkelijke seriemoordenaar, dan moet je voor die persoon respect hebben want hij is ouder (ook al is het dus maar één dag).

Dat is overdreven gesteld he? Dit blog gaat dan ook meer over het woord en de lading, dan aan het wel of niet geven van respect hoor. Dat bedenk ik me nu. Maar ‘respect’ puur op basis van leeftijd: daar vond ik altijd wat van.

Ik heb respect voor mensen die iets gepresteerd hebben: die uit een diep dal komen en succesvol zijn. Succesvol in het leven, zakelijk, whatever. Daar heb ik respect voor. Wereldberoemde ondernemers als Alan Sugar die met niets, maar dan ook niets, begon en nu een miljarden-imperium heeft opgebouwd. Dáár heb ik respect voor. Zekers.

Maar puur op basis van leeftijd: dat is geen verdienste, kwaliteit of prestatie. Toch?

Welk liedje past hier nou beter bij dan…