Melk. Een raar product.

Werd vroeger zwaar gepromoot in mijn kindertijd. De witte motor. Melk was gezond. Melk was goed. Het was een natuurlijk product. Het kwam van koeien. Maar melk is veranderd. Of de perceptie over melk? Of beiden. Is melk meegegaan in de flow van slechte, bewerkte producten uit de supermarkt?

Ik vond als kind melk niet lekker. Pas toen ik met een ex-vriendin ergens in 2009 op vakantie was, (her)proefde ik een plastic flesje supermarktmelk. En ik vond het lekker. WTF. En, zoals ik dan ook weer ben, sloeg ik weer door in daarna heel veel melk drinken. Zelfs bij tankstations kocht ik flesjes melk voor onderweg en geen frisdrank meer.

Even later werd ik geconfronteerd dat dit soort melkjes helemaal weer niet goed waren. Het was inderdaad zwaar bewerkt. Bevatte zelfs suiker. En veel calorieën: voor je gezondheid hoefde je het niet meer te nemen. En calcium dan? Voor je botten enzo? Boste ook weinig aan. Volgens de experts.

Tsja. Melk is anno 2024 dus ook niet meer wat het geweest is. Ik drink het ook niet meer heel veel. Soms wel in koffie, maar echt een flesje of glas aan de mond om dan een sloot melk te drinken? Nee. Melk is geen witte motor meer. Of nooit geweest?

Het is een raar product. Het vaart nog een beetje op de claims van vroeger: dat melk gezond was dus. Maar er zijn inmiddels zoveel nieuwerwetse drankjes op de markt bijgekomen: van Red Bull tot en met vage, biologische kimikatchachurri enzo. Het is niet meer te volgen. Af en toe melk kan vast geen kwaad. Maar het drinkt voor mij niet meer lekker onschuldig weg.