Jaguar XJ 220 – droomwagen uit de jaren 90

Zoals recent geschreven, ben ik spontaan fan geworden van Harry’s Garage op YouTube: zie dit vorige blog. Nu zat ik weer te kijken, tijdens het in elkaar zetten van nieuwe nachtkastjes (ja ja, living on the edge: ook ik moet soms saaie dingen doen), en toonde hij een Jaguar XJ220.
Een superauto uit de jaren 90. Ik herinner me nog dat deze in Arnhem bij een Jaguar dealer in de showroom stond. Daar ging je echt als kind voor vanuit Arnhem Noord op de fiets naar toe, om tegen de etalage aan te kijken. Dat deden heel veel jongetjes van mijn leeftijd in die tijd. Die Jaguar was namelijk echt iets bijzonders.

Ik zag de auto in de reportage van Harry, en herinnerde me ineens weer wat voor gave wagen dat toen was. Kijk eens naar het design; heel anders dan Lamborghini’s en Ferrari’s. Als je dan het interieur en dashboard bekijkt, dan zie je wel dat het een typisch jaren 90 auto was. Misschien bevatte het zelfs Ford Mondeo-onderdelen (serieus, want autofabrikanten speelden toen om de kosten te drukken vaak leentjebuur); dat deed echter geen afbreuk. Of, zelfs, ja echt waar: de achterlichten van deze superexclusieve Jaguar, kwamen gewoon van een goedkope, standaard Rover 200-serie:

Ik zit nu dus ademloos naar diverse YouTube filmpjes te kijken waar deze superwagen in voorbij komt. Een superwagen moest toen minstens 200 miles an hour kunnen rijden, wat grofweg neerkomt op 300 km/u. Tegenwoordig zijn er al snelle hatchbacks die, als je de begrenzer er af haalt, dit ook al redden. Die zitten technisch beter in elkaar, accelereren sneller, maar zijn natuurlijk minder iconisch en exclusief dan die superwagens uit de jaren 80 en 90.

Zo’n auto moet je ook niet zelf willen hebben; als je er ooit al het geld voor zou hebben, dan valt het alleen maar tegen in de praktijk denk ik; de ‘build quality’ is een enorme concessie of aderlating voor de vele tonnen aan euro’s die je er aan kwijt bent. Of je moet zoveel geld hebben, dat die Jaguar maar één van je vele auto’s is: dan is er beter mee te leven.

Hier de Wikipedia pagina van de Jaguar XJ220.
Het artikel begint al met:
De Jaguar XJ220 is een supersportwagen van het Britse merk Jaguar. De auto werd gemaakt door de Jaguar Sport divisie tussen 1992 en 1994. De auto was enige tijd de snelste productieauto totdat de McLaren F1 zijn opwachting maakte in 1994.