Als je de realiteit volledig uit het oogt verliest

Ik stapte de centrale hoofddeur in en een oude buurman sprak mij gelijk aan. Hoe het ging. En ik vroeg gelijk hoe het met hem ging. Zo ben ik. Hij gaf gelijk te kennen of er wat was, dat ik wat korter af deed. Tegen hem blijkbaar.

Nu nam ik het van hem niet zo heel zwaar op. Hij ziet wel vaker dingen niet zoals ze zijn. En dat bleek al snel uit het gesprek dat volgde. Ik gaf gewoon te kennen dat ik wat moe was en niet altijd zin heb om praatjes te maken.

Toen begon hij te praten. Daar is hij gek op. Meer dan op luisteren. Ook dat bleek wel in het gesprek dat volgde. Demonstratief nam ik de tijd voor hem. Dus stonden we met zijn tweeën een brievenbusgesprek te houden, zeg maar.

Dat de maatschappij zo verhardde. Dat mensen weinig om elkaar gaven. Dat mensen geen praatjes onderling maakte, etcetera. Nu wil het geval dat hij ook wel een wat vreemde vogel is. Dat heb ik a) al vaker over hem gehoord en b) zelf ook meegemaakt. Dus, korreltjezout.nl

Toen raakte hij een snaar door te zeggen dat hij zich nogal irriteerde aan alle mensen die zo kritisch waren tijdens de coronaperiode. En dat hij 8 miljoen Nederlanders wel naar het buitenland wilde sturen. En dat het in Duitsland wél zo goed en grundlich was. En dat niemand in de trein meer een praatje (met hem) maakte. En iedereen maar op zijn smartphone zit. En dat hij zelfs geen tv meer in huis heeft, maar wel een radio. En dat niemand meer een boek las, etc.

Poh. Binnen één minuut gaf hij zoveel voer om te argumenteren. En dat deed ik dan ook met liefde. Ik gaf hem onder andere aan dat hij zich ook moest beseffen dat de wereld om hem heen simpelweg veranderde, en dat ook in de jaren 60 mensen niet altijd even lief waren maar dat je het nu meer meekrijgt omdat je nu veel meer nieuws- en mediakanalen hebt. En dat als mensen op hun smartphone ook wel e-boeks zouden kunnen lezen. “Ja, nee, maar dát doen ze niet”. Ik zei: “Dat weet jij helemaal niet, je doet nu een aanname”. Hij ratelde maar door en ik kwam er nauwelijks tussen.

Tsja, sorry buurman: maar a) je bent ook wel wereldvreemd en b) je hebt een eenzijdige blik op de wereld en c) je laat mensen niet uitpraten maar denkt dat jouw mening en visie de waarheid is. Je hebt echter geen monopolie op de waarheid.

En dat het in Duitsland en Zwitserland allemaal wél zo goed was geregeld: ook dat is een aanname. Hij kreeg het alleen mee als hij daar op bezoek is. Ja, maar ga er maar eens een jaar of twee leven. Of ga in een buitenwijk in Berlijn wonen. Is het daar allemaal wel zoveel beter?

Een nogal verzuurde, eenzijdige blik hield hij er op na. En een zeer ouderwetse gedachtengang. Hij heeft geen internet- en televisie in huis, maar weet mij wel (zogenaamd) te vertellen wat er in de wereld allemaal loos en gaande is. Gelukkig, en dat was ook mooi, kwam er op een gegeven moment een buurvrouw bij staan. Van ZIJN leeftijd! En die nuanceerde ook veel wat hij zei: zij heeft gewoon Netflix, bezoekt mensen, praat met mensen, zei ook dat ze liefst de trein zat op haar telefoon te kijken: nieuws te lezen of een e-book lezen, ………..

Prachtig. Ik spreek hem binnenkort vast nog eens, want mogelijk heb ik hem met enkele zaken wél kunnen triggeren en kunnen aanzetten tot nadenken.