Is artificial intelligence (ai) eigenlijk een goede of slechte ontwikkeling?

We lezen het steeds vaker in het nieuws: de voor- en nadelen, of zelfs: gevaren, van AI (Artificial Intelligence). In het Nederlands: kunstmatige intelligentie.

Dat klinkt wel heel futuristisch? Maar dat is het niet. Het is nú. Het is al een deel van onze samenleving. Wat is nu eigenlijk de exacte definitie?

Artificial intelligence is the simulation of human intelligence processes by machines, especially computer systems.

Ofwel, vrij vertaald in Nederlands:
Kunstmatige intelligentie is de simulatie van menselijke (denk)processen door machines, met name computers.

In Jip en Janneke-taal:
Je kunt met zogenaamde ‘prompts’ (zoektermen of zoektermcombinaties) een computer via internet een opdracht meegeven. En daar komt dan een resultaat uit. En dit resultaat is 100% gegenereerd. Dus speciaal voor jou gemaakt, op basis van je zoekterm.

Een voorbeeld?
Voer bijvoorbeeld in (vaak in het Engels):

dog with sunglasses eating icecream on a beach

of

girl with brown long hair on a red race motor in japanese manga style

Ik verzin maar even wat willekeurigs. Zo’n computer gaat dan aan het werk, en fabriceert dus een plaatje die precies aan jouw omschrijving voldoet.

Leuk he? Maar heb je er ook wat aan? Ja, zeker. Moet je je voorstellen dat grafisch ontwerpers en fotografen misschien minder tot niet meer nodig zijn. Hoeveel geld dat scheelt. Maar ook werkgelegenheid.

Datzelfde geldt ook met teksten. In de branche noemen we tekstschrijvers vaak ‘copy writers’. Op het internet gaat al maanden rond: “is er nog werk voor copy writers als artificial intelligence nog beter of bekender wordt?”. Dat is inderdaad de vraag. Want waar Google Translate bijvoorbeeld nog veel foutjes maakt van bijvoorbeeld [vreemde taal] naar [Nederlands] of andersom, zie je dat bij artificial intelligence er echt foutloze teksten worden uitgespuugd. Heel bizar. Een prompt, of zoekterm, met termen als: “maak een speech voor een bruiloft, waar de bruid X heet en de bruidegom Y, met humor in de stijl van [cabaretier]”, dan komt er dus daadwerkelijk zo’n tekst uit. Of gewoon een samenvatting schrijven van een bepaald boek. Ik heb dit getest. De uitgespuugde tekst heb ik ‘exact’ geGoogled, dus stukken tekst tussen aanhalingstekens gezet, zodat Google precies “die tekst” zoekt. Wat denk je? Niks. 0 resultaten. Dat betekent dus dat kunstmatige intelligentie écht zélf een unieke tekst heeft geschreven (met ChatGTP gedaan, zie onder voor meer informatie).

Ofwel: het zijn leuke, spannende ontwikkelingen. Grote bedrijven zijn al jaren en jaren met kunstmatige intelligentie bezig, maar nu wordt het meer en meer gemeengoed. Is dat goed of slecht? Ik zie er wel de positieve dingen in.

Zelf proberen?
Hieronder een aantal linkjes. Voor het maken van zowel afbeeldingen als teksten. Bizar! (Je zult waarschijnlijk een (gratis) account moeten maken)

Maken van teksten? Kijk op ChatGTP

Met kunstmatige intelligentie afbeeldingen maken? Kijk op Stable Diffusion

Twee bekende alternatieven zijn nog Dall-E of MidJourney, maar voor deze laatste moet je al wat technischer zijn aangelegd, via een zgn. Discord-account. Dan laat ik voor nu hier maar even zitten.