Irritante muziek

Wonderschone muziek is er gemaakt. Dat weet en vind iedereen. En daar schreef ik al vaker over. Heel vaak. En over smaak valt niet te twisten, etcetera. Alleen, … er zijn natuurlijk ook liedjes die je niet kan verdragen. Irritante liedjes. En hoe komt dat? De melodie, de stem, de tekst? Het zal meestal de melodie zijn. Of misschien wel altijd, want vind je een liedje irritant vanwege een (pijnlijke?) tekst. Zou kunnen, maar ik denk inderdaad dat het meestal is omdat een liedje niet lekker in het (lees: je) gehoor ligt.

Tegelijkertijd, als je langer nadenkt: er zijn dan zat mensen die nét dát nummer wél heel leuk vinden, want anders had je het waarschijnlijk niet gekend. Of was het zelfs geen hit geweest. Veel mensen kunnen bijvoorbeeld de (kop)stem van de zanger van Coldplay (Chris Martin) niet verdragen. Ik wel, al is het niet de mooiste stem. Het past wel bij de muziek. We zijn er aan gaan wennen, want Coldplay grossiert natuurlijk in de hits. Enorme hits. Ik had al eens eerder ontdekt: ik hou soms wel Juist van muziek waar de zanger niet zo’n heel beste zanger is. Mark Knopfler van Dire Straits. Dave Mustaine van Megadeth. Coldplay dus ook. Ga zo maar door.

Als iemand mij vraagt: wat vind jij nou een enorm irritant nummer (of stem), dan kom ik toch wel vaak uit op ‘Can’t take my eyes off of you’. Dat nummer is er in verschillende varianten: ook nog wel in een stoere scene van The Deer Hunter, met o.a. Christopher Walken en Robert de Niro. Dat nummer, vooral ergens in het midden, bevat (voor mij) een enorm irritant stukje muziek. But Gods Knows Why. Vooral de versie van de Boys Town Gang. Met die gasten op het podium, met strakke rompertjes. Hahahah, die hele vertoning. Eén grote farce.

Verder trek ik bijvoorbeeld ook de zangeres (gelukkig horen we weinig van haar) Anastasia erg slecht. En ook die Shakira. En Beyoncé. Die heeft ook een paar superirritante liedjes gemaakt zeg. Nou ja, luister/kijk hieronder zelf maar. Althans, da’s mijn mening hé! Oh ja, Nick Kershaw ook, wat een rotliedjes. En Relight my fire. Pff, ik kan wel effe doorgaan.

Benieuwd naar jouw meest irritante liedjes, en vooral: waarom!

Mijn top-irritatie-nummer:

Maar vlak deze ook niet uit, misschien eigenlijk nóg wel erger…..

Mijn top-irritante-zangeres(sen):