Ik heb niks met opera, maar wel iets met Pavarotti

Ja, ik heb dus weinig tot niks met opera. Laat ik dat gelijk zeggen. Ik word er zenuwachtig van. Ik vind de melodielijnen vaak overdreven. Operastukjes verwerkt in moderne muziek, zoals Bohemian Rhapsody; geniaal! Maar echt hele aria’s luisteren: nee, wel eens geprobeerd maar dat melancholische, die lange uithalen, nee. Heb er weinig mee. Desondanks heb ik wel de documentaire over Luciano Pavarotti bekeken; de bekende inmiddels overleden opera-tenor. Een zeer grote, corpulente man met baard maar wel met een vriendelijk voorkomen. Hij staat bij mij vooral bekend om de cover “Caruso“, wat gewoon een ballad was van de Italiaanse zanger Lucio Dalla uit 1986. Een zeer bijzonder nummer met fantastische melodielijn, die door het mineur-akkoordenschema je ook gelijk ‘in mineur’ brengt. Prachtig gedaan. En dat vonden veel mensen cq. artiesten, want het nummer is eindeloos gecoverdd door anderen. Zo ook door Pavarotti.

Maar goed, ik zag dus een trailer eens voorbij komen van deze film uit 2019. En ik had wel gelijk het idee deze film te bekijken, want de film was meer dan alleen over Luciano Pavarotti en zijn muziek. Het geeft inkijk in zijn priveleven, karakter, etc. Was dat zo interessant dan? Nou, redelijk. De film keek makkelijk en snel weg, en je gaat automatisch van Luciano houden. Niemand is perfect, dat kon je aan hem ook wel zien, maar hij had iets ontwapenends. En dat was oprecht, geen aangenomen of geacteerd rolletje. Hij was lang bekend als familieman: getrouwd, en dochters, maar beging ook de fout door een avontuur aan te gaan met een veel te jonge minnares (waar hij uiteindelijk wel een langere relatie en dochter aan over hield).

Luciano wilde en kon nooit alleen zijn; als jongste van het gezin waarin hij opgroeide, tussen allemaal vrouwen, had hij een verwend en goed leven. Hij had het geluk dat hij een enorm talent had met zijn stem(band) en gevoel voor muziek. Hij werd wereldberoemd. Durfde ook te experimenteren van moderne muziek, in combinatie met zijn opera-skills.

Ja, ik hou niet van opera. Maar wel een beetje (meer) van Luciano Pavarotti. Het keek leuk en goed weg, en zie het dan maar als een stukje algemene kennis. Check hieronder de trailer!