Een groot zakelijk voorbeeld

Jarenlang keek ik tegen Alan Sugar op. De oprichter van Amstrad computers. Amstrad stond voor AMS (Alan Michael Sugar en Trad voor Trading). Samengevoegd Amstrad. In de jaren 80 één van de bekendere computermerken. Het verhaal gaat (heeft hij zelf verteld) dat hij begon met antenne’s verkopen vanuit zijn Ford bestelbus, en altijd maar aan het handelen (traden) was. Op een gegeven moment dook hij in de branche van personal computers, en dat heeft hem geen windeieren gelegd. Een mooie anekdote was dat hij in de jaren 80 een telefoontje kreeg van ene Bill Gates, want die wilde zijn besturingssysteem MSDOS wel graag als standaard op de computers van Alan Sugar hebben. Alan zag hier niks in: nee, dat word niks met software; daar kun je geen geld op verdienen. Beide heren zijn nu wel miljadair hoor, daar hoef je geen medelijden mee te hebben, maar Alan Sugar heeft wel aangegeven dat dit zijn grootste zakelijke fout / inschatting was. Mooi verhaal. Inmiddels heeft hij veel vastgoed en vind ik het een toffe vent omdat hij ongenuanceerd zijn mening over alles geeft. Mooi als dat kan.

Steve Jobs is natuurlijk ook zo’n klassiek voorbeeld. Ook een tech-guy. Superslim, innovatief en heeft in zijn branche ook de wereld volledig op de kop gezet. Zijn presentaties zijn meesterlijk, en een groot voorbeeld voor iedereen die een presentatie moet geven. Ik las toen ook zijn autobiografie: dan kun je alleen maar bewondering hebben.

Maar, ik heb een nieuw voorbeeld. Elon Musk. Niemand die hem niet kent. Mag ik aannemen. Inmiddels de rijkste persoon (of in iedergeval één van de rijkste) ter wereld. Ik herinner me nog een YouTube filmpje waar hij heel jong was, en met zijn ex-vriendin een nieuwe McLaren sportwagen in ontvangst nam. Toen had hij al geld zat, maar leek het er echt niet op dat hij de grote ondernemer en personality zou worden die hij nu is geworden.

De mede-oprichter van PayPay; het bekendste online betaalplatform. Oprichter en eigenaar van SpaceX maar vooral Tesla: die je inmiddels in elk straatbeeld ziet. Ik heb nog eens gereden in de eerste Tesla-modellen: dat waren omgebouwde Lotus Elise-sportwagentjes maar dan electrisch gemaakt door Tesla. Dat leek toen meer een ‘leuke gimmick’, maar 10 jaar later zie je gewoon volwassen Tesla’s in elk straatbeeld. Ik vind het zelf kwalitatief niet wat, maar heb wel respect hoe zo’n merk van niets naar wereldberoemd is gegroeid. Of ze uberhaupt winst maken, is de grote vraag. Maar, als je nagaat: hoeveel ondernemers krijgen het voor elkaar om een bekend merk te lanceren, laat staan internationaal. Maar dan ook meerdere: PayPal, Tesla, name it.

Elon komt zelf een beetje clumsy over als je hem hoort praten, net als een andere grote zakenheld van mij; Richard Branson. Hun talent ligt niet persé in communicatie (zoals Steve Jobs en Alan Sugar wel heel communicatiefvaardig zijn en waren), maar wel in hun denk-, zakelijk en analytisch vermogen. Het recente interview met een BBC journalist over Twitter en ‘freedom of speech’ met Elon Musk is hilarisch; hoe eenvoudig Elon op basis van zijn kennis een journalist volledig de hoek in praat, totdat de journalist als puur zwaktebod de handdoek in de ring gooit om maar lafjes te zeggen: “laten we het over een ander onderwerp hebben”. Lekker makkelijk. Het word je te moeilijk en dan dat er in gooien: wees dan mans (of vrouws) en maak het gesprek af, en sta open voor andere kijkrichtingen én (vooral) geef ook toe als je fout zit.

Wat ik ook mooi vond: een tijdje geleden was er een YouTuber (met specialisme ruimtevaart, dat wel) die een rondleiding van Elon Musk kreeg. De YouTuber gaf een soort van advies of tip aan Elon, en die ging gelijk nadenken en gaf gelijk toe: joh, dat is wel een goed idee: dat gaan we onderzoeken. En in een rondleiding daarna, gaf Elon toe dat hij het opgeworpen idee had gebruikt. Kijk. Zo doe je dat. Humble zijn, niet naast je schoenen lopen en toegeven dat je niet alles weet.

Mooie vent, die Elon. Daar gaan we nog wel wat van horen.