Ik ga er nooit heen want het is dichtbij

Da’s raar, hé? Ik had het er vanmorgen met wat mensen over. Ze blijken hetzelfde te hebben als ik. Ik woon vlakbij Burgers Zoo, het Openluchtmuseum (wat ik niks aan vind) maar ook het Kröller-Möllermuseum. Misschien 10 minuten met de auto. Wel als kind geweest, en ook wel als volwassene, maar dan ook wel 10 jaar geleden al. Terwijl ik wel van klassieke(re) kunst houd. Hoe mooi is het om een Van Gogh in het echt te zien? Dat kan gewoon 10 minuten verderop.

Toch zijn wij mensen blijkbaar geneigd om musea of dierentuinen* in andere steden te bezoeken, maar een museum dichtbij: daarvan denken veel mensen: “ach, da’s niet speciaal” of “dat komt wel een keer”. Ik dacht dat ik dat alleen had, maar blijkbaar hebben meer mensen dat.

Ik kom ook vaker in Antwerpen, dan bijvoorbeeld in Amsterdam. Antwerpen is 2 uur rijden, Amsterdam 1 uur. Beiden steden zijn gezellig, maar als ik dan een weekendje niet te ver weg wil, kies ik toch meestal voor een Belgische stad. Of heel soms Duitsland. Maar niet snel Nederland. Ik wil juist een andere cultuur opsnuiven. Andere restaurants bezoeken. Of musea of bezienswaardigheden. Andere taal om mij heen horen. Terwijl Amsterdam ook zoveel te bieden heeft. Laatst was ik er een half dagje omdat ik een gitaarwinkel bezocht. Toch ook een heel andere cultuur dan Arnhem, prima en leuk voor 2 nachten weg ofzo.

Dan gelijk het Rijksmuseum of Van Gogh-museum maar bezoeken. Want die musea zijn wel bijzonder, want: op een uur afstand. Dat Kröller-Möllermuseum 10 minuten verderop? Dat bezoek ik wel een keertje, ooit.