Gewoonten

Ik moest vroeger altijd lachen om mensen die zulke vaste gewoonten hadden, van die vastgeroeste (is dat één woord?) patronen hadden. Ik herinner me nog eens van een vrouwelijke collega, dat ze haar date zo afknappend vond, omdat die date zei dat hij elke zondag naar de Chinees ging, en bij dreiging tot afwijking hij in een soort van stress schoot. Best sneu ja. Hij had wel meer van die dingen, maar die herinner ik me nu even niet. Of mensen die hele zakken aardappelen of pakken hagelslag meenamen op vakantie, want ja, je zou maar eens 2 weken géén hagelslag kunnen eten.

Ook ging ik eens met een ex-vriend van mijn moeder naar het Centro winkelcentrum in Oberhausen, Duitsland. Dat verhaal circuleert nu nog steeds in de familie: hij wilde die zaterdagochtend met alle geweld roerei eten als lunch, want tsja: dat at hij altijd op zaterdag. In dat winkelcentrum dus. In Duitsland. Waarom wijk je niet een keer af? We hebben het hier over iemand die (althans, conform het paspoort) een volwassen leeftijd had, he? Iemand van in de veertig jaar, toendertijd. Man man man. Naarmate ik ouder word, merk ik dat ik dat bij sommige dingen ook wel prettig vind. Maar niet zó erg hoor.

Ik ben bijvoorbeeld niet merkentrouw met auto’s: nu rij ik voor het eerst Audi, maar het kan hierna weer zo BMW worden, ofzo. Met kleding heb ik het de laatste jaren wel meer, maar dat komt ook, omdat er sprake is van maatgevoeligheid. Mijn kledingkast hangt vol met Hilfiger en Ralph Lauren-kleding, Pall Mall broeken, etc. Hoe beleven jullie dit? Moet altijd alles hetzelfde zijn, want lekker veilig? Altijd naar dezelfde vakantiebestemming? (Why? Er is zoveel moois…?) Anderzijds: maar dat komt ook door de corona-periode: ik mis mijn geliefde Engeland; zó graag wil ik daar dit jaar naar toe op vakantie, gaat ook gebeuren zodra het kan. 100%, maar dan graag een ander gebied. Midden Engeland ofzo. En ach, ik héb ook al heel veel van Europa gezien; het is niet zo dat ik vanaf kindsafaan al op dezelfde doortrekcamping in Zwitserland bivakeer (zoals familieleden). Zijn julie gewoontendieren, of … hou je ook van afwisseling? En zo ja, waarmee dan? Of waarmee niet?