Hulp bieden of vragen

Best een ding: iemand om hulp vragen. Voor de één heel makkelijk, en voor de ander heel moeilijk. Dat heeft met veel dingen te maken, zoals kwetsbaar op stellen. En, wáár vraag je hulp voor. Voor iets kleins, waar je iemand weinig tot niet mee belast of voor iets, waar je echt je schaamte even voor opzij moet zetten. Denk aan een groot bedrag lenen. Of iemands auto een halve dag nodig hebben. Ik heb natuurlijk zelf ook wel eens hulp gevraagd, maar toch meestal als het echt niet anders kon; dat ik ‘out of options’ was. Ik probeer het zelf altijd eerst zelf op te lossen, maar soms kan het gewoon niet (meer). Ik dank ook gepast, als iemand mij heeft geholpen. Dat vind ik normaal. Toch blijken mensen soms raar te zijn; niet iedereen vind het vanzelfsprekend iemand te bedanken, als die persoon je uit de brand heeft geholpen. Daar vind ik iets van.

Ergens is het gewoon ondankbaar. Of misschien zelfs onbeschoft? Of is dat té grof? Je kunt het niet van iemand afzien, hoe iemand in elkaar steekt. Ik heb twee situaties meegemaakt: bij een gozer die vrij vreemd uit de hoek kan komen, die ik hielp toen zijn auto eenzijdig werd aangereden. Die stond later met een fles wijn en wat chocola aan de deur, terwijl ik niet zo veel gedaan had: bijzonder en tof. En anderzijds: een dame in mijn appartementencomplex: die had een deuk ook in haar auto, en ik zag de dader. Deze reed weg, maar ik had een kenteken. Ik heb dit bij haar (de eigenaresse van de auto) gemeld, en toen kwam een hele conversatie per mail, getuigschriften, emails enzo op gang. Onbaatzuchtig doe ik dat. Kostte mij best wat tijd. En ik ben behoorlijk druk, vooral in die tijd.

Alles afgehandeld. Verzekeringskwestie, hoorde ik later. Een laf bedankje, maar niet even een bloemetje, een kratje bier of een paar repen Tony Chocolonely 😉 Nee, het hoeft niet inderdaad, maar netjes vind ik het ook niet, eigenlijk. Laat ik het zo zeggen: ik had het anders afgehandeld. Nu denk ik alleen: steek ik nog wel moeite in iemand in de toekomst helpen, want als dit het eindresultaat is, dan vind ik het toch minder leuk. Maar goed, blijkbaar ben ik daar een rare in 😉