Ford. Focus. ST.

Een korte titel. Merknaam Ford. Iedereen kent het. Eén van de oudste automerken ter wereld.

Ik ben nooit persé Ford-fan geweest. Heb ook nog nooit een Ford gehad. In tegenstelling tot mijn vader en broer. Mijn vader heeft in de jaren 80 een Taunus gehad, en daarvoor ook wel eens in zijn jongere jaren één of andere sportiever model. Later had hij wat Mazda’s. Mijn broer heeft de nodige Fords versleten: een Orion (was een Escort-met-kofferbak), een Sierra en wat Mondeo’s. Vooral die Mondeo’s waren toch heel fijne auto’s.

Ik heb vooral BMW’s, Volvo’s en Volkswagens gehad. Nu rijd ik al jaren naar tevredenheid Audi, en dan de Mazda MX5 als fun/zomer-auto. De Mazda staat te koop; daarover had ik al eerder geschreven; de priveomstandigheid is veranderd doordat ik de hondjes permanent in huis heb en dus geen buitenlandse roadtrips meer kan maken met de MX5, waar ik hem wel voor kocht. Als de Mazda verkocht is, verkoop ik ook de Audi. Of ik ruil hem in. Wat een ontzettend fijne, snelle, comfortabele auto is dat. Ik heb ook gekeken om opnieuw een Audi te kopen. Of een BMW. Maar, … ik denk dat ik een tussenstap maak. Naar een Ford. Yes.

Een Ford? Ja. Elke autojournalist (lees: kenner) is fan van Ford. Met name dan de snelle uitvoeringen. De wegligging, het rijgedrag, van een Ford staat op eenzame hoogte samen met Porsche en BMW. Ford is geen premium-merk als Mercedes, Audi, BMW. Maar is dat erg? Je koopt een auto voor jezelf. Ik heb er al een aantal opgeslagen: bloedsnelle Ford Focus ST-modellen. Liefst in blauw.

Gewoon een jaar of wat mee rondtoeren. Ik rij niet zoveel auto meer. Doordat ik in oktober mijn e-bike kocht cq. ontving, laat ik de auto meer staan. Prima natuurlijk. Voor mezelf en het milieu, maar als autoliefhebber (en voor de incidentele langere ritten) wil ik gewoon een auto hebben.

Een Ford Focus ST dus. Kan niet wachten, ergens. En soms denk ik: zal ik toch de Audi langer houden? Neh. 2024 is wel het jaar van de Ford Focus. Elke keer als ik een review zie op YouTube denk ik: ja, dat moet de volgende worden. Dit blogje scheelt veel uitleggen waarom je van een Audi naar een Ford gaat. Niet dat dat nodig is. Vind ik. Ik koop een auto voor mezelf: voor mijn eigen rijplezier en autoliefhebberij. Niet voor de buren. Dat heeft mij nooit kunnen boeien; wat anderen er van vinden.