Dikke fietsen

Nu dagelijks in het nieuws; fatbikes. Ze zijn te snel op te voeren. Ze rijden te snel. Levensgevaarlijk. Populair bij jonge kinderen onder andere, want je hebt geen rijbewijs nodig. Geen helm. En het oogt stoer.

Het lijkt wel alsof iedereen nu een hekel heeft aan die fatbikes. Het haalt de aandacht weg van de normale e-bikes. De bekende bejaarden die als een jekko over de fietspaden vliegen. Vorige week zag ik bij mij in de wijk 3 of 4 knaapjes. Tussen de 11 en 14 jaar, schatte ik zo in. Op twee fatbikes. Was gewoon speelgoed voor hen. Slingerend door de straten. Véél te hard. De hele tijd omkijken naar elkaar. Lachen en joelen. Snap ik wel. Ben ook jong geweest. Maar dit was inderdaad gevaarlijk. Voor henzelf. Maar ook (of misschien wel: juist) voor medeweggebruikers. Je moet er niet aan denken dat een kind of hond of kat net wil oversteken en er om de hoek zo’n 12 jarig Fatbikertje komt aan sjezen. Ik snap de aantrekkingskracht wel, maar ik snap ‘de ouders’ niet. Die hebben geen idee dat ze hun kroost op een soort mobiel snel wapen van huis wegsturen.

Deden wij op die leeftijd ook zo onverantwoord? Niet in deze mate. Daar ben ik van overtuigd. Hoewel: brommers werden bijvoorbeeld wel opgevoerd. Ik had een vriendje met een Honda MB die bijna 90 km/u reed. En alleen een voorrem had. Zo heeft hij weken rond gereden. Dat was ook idioot.

Het is van alle tijden, denk ik.