De natuur is niet zo saai meer

Ik vond dat vroeger altijd maar een beetje raar, of alternatief. Mensen die van de natuur genieten.
Die met een camera vogeltjes en bloemetjes liggen te fotograferen. Maar die gedachte en mening had ik als tiener, twintiger misschien. Dan is het / je leven veel oppervlakkerig. Wat weet je achteraf gezien nou eigenlijk op die leeftijd? Ik was bezig met uitgaan, meisjes, gitaarspelen, auto’s, stoer doen, brommer rijden, enz. Je werd verliefd op een meisje omdat ze er leuk uitzag, en aardig was. Meer vereisten had je niet. Sommige mensen zijn dik in de veertig of vijftig en denken nog steeds zo oppervlakkig, maar die worden nooit gelukkig. Als je wel volwassen rijpt, kijk je op een gegeven moment ook naar andere zaken dan alleen de buitenkant. Dat is met de natuur, denk ik ook zo.

Lange wandeltochten hier in de buurt van Arnhem, neh. In de coronatijd heb ik zoveel gewandeld met vrienden, vriendinnen of collega’s; dat ik het natuurschoon hier in de buurt wel een beetje gezien had. Wandelen vind ik overigens alleen wel echt leuk als het in een gave natuur in het buitenland is. Dat kan in Noorwegen, maar ook Italië of het Duitse Harz gebied.

Ik geniet wel meer van de natuur, als ik gave bergen in combinatie met meren zie, bijvoorbeeld. Of hoe het dierenrijk is ontstaan en leeft. Wie kent niet de film March of the Penguins? Of op Netflix keek ik een jaar of twee geleden “My Octopus Teacher“. Heel bijzondere en alles behalve saaie films. Klik op de titels voor de trailers; dan zie je het zelf!

Heb ook lang een fascinatie voor haaien, en schattige beestjes zoals mijn eigen Corgi’s, maar ook wasbeertjes, rode panda’s en mandarijn-eenden. De laatsten meer om hun mooie kleurstelling; hoe kan het zo ontstaan? Dat is puur (de) natuur. Of in april mijn roadtrip door Groot Brittannië naar Schotland en terug. Muziek op, cabriodak omlaag en lekker over de Britse landweggetjes. Genieten. Daar zou ik vroeger de rust niet voor gehad hebben. Of gewoon met vrienden die bijvoorbeeld een caravan of huisje in een natuurpark hebben, en dan een barbeque(tje), mits verantwoord, aan. Lekker man. Daar geniet ik wel meer van dan vroeger. Zal met ouder worden te maken hebben. Dan heb je wat meer rust, mentale rust. Of nee, dan heb je die mentale rust meer nodig. Dát is het denk ik meer. Even compenseren. Even landen. Even uit die dagelijkse zakelijke ratrace.

Moet je eens doen: de natuur in.
Dat ik dat ooit zou zeggen…. Ja ja, lieve mensen… Je bent nooit te oud om te leren….