De mooiste Nederlandstalige liedjes

Er zijn er best veel, als je gaat nadenken. Mooie liedjes van Nederlandse bodem. Nederlandstalig bedoel ik dan, niet de Engelstalige liedjes van Nederlandse bands zoals When The Lady Smiles van Golden Earring, om maar een voorbeeld te noemen. Of Rollercoaster van Danny Vera. Het is begin januari en de NPO Top 2000 is weer geweest. Weer zo’n lijstje met ‘mooiste nummers allertijden’, en weer waar ik het gruwelijk niet mee eens ben. Kan ook niet. Muziek is smaakgevoelig. En geen wedstrijd. En natuurlijk weet ik ook dat overleden artiesten ineens stijgen. En dat sommige liedjes in een bepaald jaar enorm stijgen, om dan weer enorm zakken omdat ze geassocieerd worden met een gebeurtenis bijvoorbeeld.

Ik kwam hier op omdat Avond van Boudewijn de Groot al jaren in de Top 10 staat. Net geluisterd, om te kijken ‘of ik was mis’ of ‘ik iets over het hoofd zie’. Maar nee. Het is op zich wel een aardig liedje, maar het mag gewoon nooit in de Top 50 mooiste nummers allertijden staan. Waar komt het vandaan? Is dit daadwerkelijk zo gestemd? Dat Bohemian Rhapsody op 1 staat, kan ik heel goed mee leven. Dat ís gewoon een enorm goed gecomponeerd nummer. Nummers als High Hopes van Pink Floyd, Private Investigations van Dire Straits, Purple Rain van Prince of Vienna van Ultravox: die horen allemaal veel hoger. Die zitten muzikaal veel beter in elkaar. Daar gaat het toch om? Om de muziek?

Boudewijn de Groot heeft wat leuke nummers gemaakt, maar ook Nederlandstalig zijn er betere nummers gemaakt die ik dan eerder in een Top X zou vinden passen. Zo heeft Van Dik Hout een paar prachtige nummers gemaakt. De Dijk ook. Racoon ook. Of is het nou Raccoon met dubbel C. En Frank Boeijen. Jeetje. Zoveel keuzes, en dan staat dit Avond liedje zo hoog.

Dit vind ik alleen al mooier en meer binnenkomen; de stem van zanger Huub van der Lubbe:

of Van Dik Hout: onderschat ze niet: ze hebben een paar prachtige nummers, zoals deze:

of deze:

Deze IS OOK SCHITTEREND!

Frank Boeijen mag ook niet gemist worden. Kronenburg Park is zeer fraai, en deze misschien nog mooier… Ga zo maar door.