De leukste muziekgroep van Nederland

Iedereen kent ze toch wel? De Jeugd Van Tegenwoordig. Hun grootste hit was Watskeburt. Ofwel: wat is er gebeurd, maar dan in een straattaal. Ik heb interviews met ze gezien en ook de songteksten van andere liedjes gehoord, gelezen. Geniaal vind ik het. Het is normalitair niet mijn muziekstijl, al sta ik wel voor veel stijlen open. Maar DJVT vind ik hilarisch, grappig, geniaal en stupide tegelijk. Zeker weten dat je bepaalde teksten alleen maar kunt bedenken als je superhigh/stoned of straalbezopen bent, of een combinatie hier van. Al weet ik zeker dat de grootste hits onder invloed van iets zijn geschreven. Kijk maar naar de Top 10 allertijden; of deze nu van Veronica of de Top 2000 is: het zijn vooral jaren 70 nummers die er in staan. Die hits zijn door oa Queen, Deep Purple, Led Zeppelin en Pink Floyd écht niet allemaal op een boterham met kaas en een kop thee bedacht en gemaakt. Evenals natuurlijk de Stones en de Beatles ook vast niet al hun grote hits broodnuchter hebben geschreven. Niet erg. Is niet aan mij of ons.

DJVT is natuurlijk niet van dát niveau als hierboven genoemde bands, maar de fijne, prettig op het oorliggende beats in combinatie met de meest bizarre en dus ook geniale teksten: gewoon leuk voor de afwisseling om te luisteren. Ik moet er vaak om grinneken. Kijk bijvoorbeeld hier wat ijzersterke proza…

ezelinnenmelk op mijn diamanten muesli
krulspelden
maar ik ben je tante truus niet

(Buma in me zak)

Of:

Manon, ik wil met jou een blokje om
Manon, haarkleur, kastanje-champignon
Manon, ik deel met jou m’n laatste bonbon
Manon, je bent te bon-be-bon-be-bon ton
Manon, Manon, Ik lees over jou in de colofon
Manon, het zit te knallen als een kanon

Hieronder de videoclip van Manon: ook al zo bijzonder!

fotocredits: ANP KIPPA