De irritantste lijst allertijden

De Rolling Stone. Niet te verwarren met de iconische Britse band uit de jaren 60. Maar dat muziekblaadje uit de USA. Sorry, ‘blaadje’, ja, een beetje denigrerend. Maar dat verdienen ze ook. Waarom?

Omdat ze 1x in de zoveel tijd op de proppen komen met een lijst ‘De 250 Beste Gitaristen Allertijden’. Die lijst maakt me geïrriteerd en kwaad. En niet eens omdat ‘muziek geen wedstrijd is’, hoor. Want ik geloof best dat je een ranking kunt hangen aan muziek of muzikanten. De beste zanger ooit. Freddy Mercury. Vind ik hoor. Dat is smaak en mening. Dan doe je weer andere stemmen te kort, realiseer ik me. Zoals Chris Rea. Zijn nummer Heaven. Dan hoor je zijn stem optima forma.

Terug naar de lijst. Waarom die lijst irriteert? Simpelweg omdat er geen zak van klopt. Zo’n lijst klopt natuurlijk nooit, maar welke idioot deze lijst heeft samengesteld houden ze daar ook bewust anoniem. De gitaarwereld op YouTube valt er ook over; deze gast heeft een zeer grappige video gemaakt over deze nieuwe lijst.

Er zijn een paar gitaarvirtuozen diep in de middelste regionen weggestopt, en dan heb je artiesten die wat hits hebben gehad ‘en toevallig een gitaar vast konden houden’, die dan heel hoog op die lijst staan. Zoals Kurt Cobain van Nirvana: paar goeie nummers hoor, daar niet van. Maar geen gitarist-gitarist. Hij kon een paar akkoorden. Daar hield het echt mee op. En Joni Mitchell. JONI F.CK.NG MITCHELL? Een hippie-vrouw uit de jaren 60 met wat hits op haar naam. Kan niet eens gitarist genoemd worden. Belachelijk. BELACHELIJK. OM BOOS VAN TE WORDEN.

Kalm Chris, kalm! Ja ja. Okay, maar beloof mij één ding: ga nooit op een verjaardag roepen dat je ‘hebt gehoord of gelezen dat Prince of ‘die van Nirvana’ één van de beste gitaristen allertijden zijn’. Nee, dat zijn ze niet.

Guthrie Govan. Dat is één van de beste. En twee nieuwe talenten genaamd Max Ostro uit Rusland en de Italiaanse Matteo Mancuso. Die kunnen echt heel heel goed spelen. Er zijn topgitaristen die niet of laag genoemd staan. Slash. Iconisch werk heeft hij geleverd. Gary Moore. Om stil van te worden zo goed. Ga zo maar door. Wat een kutlijst. Klopt niets van.

Deze gast, leuke YouTuber en gepaste video: