De herontdekking van een specifiek album

Ken je dat? Dat je weer een nummer voorbij hoort komen, op de radio of vanuit je eigen muziekcollectie, en dat je gelijk weer word teruggebracht naar een bepaalde periode uit je leven?
Muziek roept herinneringen op. Soms nare, vervelende, soms heel fijne. Vooral dat laatste is natuurlijk mooi.

In de auto heb ik bijvoorbeeld twee geheugenkaarten (64 Gigabyte, dat geeft een impressie) vol met muziek. Vind ik toch fijner dan werken via Spotify. Ik weet niet waarom. Anyway, zo kwam weer een nummer van Coldplay voorbij. Uit de begin jaren 2000. Ze draaien al lang mee. En ik realiseerde me: hee, dat komt van het blauwe album X&Y. Toch mijn favoriete album. Eén van hun eerste. Het gitaarwerk is technisch niet complex, van geen enkel Coldplay nummer, maar … dat hoeft ook niet. Net als bij U2. De gitaar is één van de instrumenten. Ze staan in dienst van het hele nummer. Geen flashy solo’s, maar wel een fundament voor de melodie van het nummer.

Het genoemde album X&Y dus. Daar staan bekende nummers op zoals Fix You en Speed of Sound, maar in dit geval wil ik, naast andere toffe nummers als What If en Talk en The Hardest Part met name “White Shadows” uitlichten. Het lijkt een recht toe recht aan nummer, maar het eind van het nummer: dat is gewoon een nummer op zich zelf. Onderaan dit blog is het nummer toegevoegd; spoel maar eens naar 4:15 minuut. Daar begint het synthesizer-stuk. Ze hadden het ook kunnen afronden, maar er komt nog een mooie draai aan het nummer. Ge-wel-dig zelfs.

Het nummer, maar het hele album, brengt ontzettende nostalgie met zich mee. Maar geen emoties. Niet naar of vervelend, of prettig. Gewoon neutraal. Dat kan ook prima zijn. Ik luisterde dit album denk ik veel onderweg in de auto ofzo.

Dat ga ik van de week maar weer eens opnieuw doen. Tsja, Coldplay. Niet voor niks zo’n populaire band de laatste 20 jaar. Met echt tientallen grote hits. Dat moet je maar kunnen. Dan ben je wel een muzikaal genie. En dat is de leadzanger / frontman Chris Martin wel. En ook gewoon een bijzonder prettige persoonlijkheid; komt nooit vervelend in het nieuws. Dat moet je ook maar kunnen met zoveel succes, welvaart en roem.