De Formule 1 race die ik nooit zag

Het jaartal weet ik niet meer precies, maar ik schat in dat het ongeveer 2003, 2004 was. Ik was nog nooit bij een F1 wedstrijd geweest, en met een vriend hadden we bepaald om naar de F1 wedstrijd in Frankrijk te gaan. We hadden goede (lees: dure) tickets, om daar het hele weekend te zijn. Hotel geboekt. Alles voor elkaar. Hij had een Peugeootje cabrio, meer een auto voor meisjes. En ik reed toen een BMW 3-serie van een jaar of 3 oud. Het was logisch om met mijn auto te gaan. Vonden we beiden hoor. We zouden vrijdag vertrekken, naar het Magny Cours circuit, dus zo gezegd, zo gedaan.

We reden vroeg weg en na effe toeren, stopten we ter hoogte van Brussel om even wat koffie mee te nemen. Toen ik afremde, zag ik de temperatuur van de BMW omhoog lopen. WTF! Dat kwam effe slecht uit. Dus, motorkap open en er moest een hoop hitte uit. Niet goed. Maar tijdens het rijden, kreeg de auto natuurlijk de nodige rijwind-koeling. Wij, té eigenwijs voor woorden, koffie gehaald en toch maar de auto starten en doorrijden. Het ging goed. Zolang we reden.

Totdat we in Frankrjik in een dorp moesten afremmen, en zelfs stil moesten staan bij een stoplicht. De temperatuur liep gelijk weer op. Shit! Wat nu? Tsja, we hadden al zolang uitgekeken naar dit weekend, de wedstrijd, het avontuur. Een zaak van maar door blijven rijden en de motor te laten afkoelen op de rijwind.

Maar, dat was dus niet slim. Op een gegeven moment werd het de BMW teveel. En de boordcomputer gaf in streng Duits aan dat we onmiddelijk moesten stoppen, omdat er een ernstig probleem was (of Duitse woorden van gelijke strekking). Toen we bijna stil stonden om toch eens te checken onder de motorkap, sloeg de BMW automatisch af om nooit meer te starten: vergrendeld door de boordcomputer.

Wat nu?
We hadden gelukkig alle tijd: het was vrijdag, en de wedstrijd was zondag. De training zouden we die dag missen, maar zaterdag zou de kwalificatie zijn: dat zouden we wel redden natuurlijk. Nu alleen de BMW fixen.

Hoe we het hebben gedaan, weet ik niet meer, want het was niet de tijd van internet op je telefoon. Misscien ging het toch via de ANWB ofzo. In iedergeval kwamen we met een lokale Franse garage in contact, en werden we (rond de lunchtijd) opgehaald door een bloedchagrijnige Fransoos die we duidelijk hadden gestoord tijdens zijn lunch.

Lang verhaal kort gemaakt: in de garage kosten ze weinig met dit vreemde, niet Franse merk. Een kunstmatige omleiding om de koelventilator constant te laten draaien (in plaats van computergestuurd koelen wanneer het echt nodig is) mislukte. De BMW boordcomputer gaf aan dat er nu een storing in het motormanagement was. Slim. En dat in die tijd al.

Ze zouden een BMW onderdeel bestellen, maar dat zou er dan pas maandag zijn. Maandag? Dan moeten we i.v.m. ons werk allang terug zijn. Geen optie. We hebben ons laten vervoeren naar een hotel in het nabij gelegen dorp, en hebben toen mijn (toen al) ex-schoonvader (garageahouder) gebeld. Die kwam samen met de vader van die vriend van mij. Ze kenden elkaar goed. Dat scheelde. Ze hebben ons dus midden in de nacht opgehaald met een zgn. autoambulance, de BMW opgetakeld en toen begon de nachtelijke route terug naar Arnhem. Alles bij elkaar was de schade bijna 1000 euro, hebben we de F1 kaarten als betaling gegeven aan die Franse garagehouder/monteur(s) en sloten we met een illusie armer & ervaring rijker het weekend af.

Uiteindelijk heb ik dus nog steeds geen F1 wedstrijd gezien. Het is nu wel veel interessanter nu Max ook meedoet. Een stukje nostalgie, en zeker met zijn huidige positie in het WK. Ik sluit niet uit dat ik binnen een jaar toch een F1 wedstrijd wil bezoeken. Maar nu met iemand anders, want met die vriend van toen heb ik geen contact meer.