Daar kun je helemaal niet over oordelen!

Ken je die zin? Is die wel eens op je afgevuurd? Ik herinner me van jaren geleden eens een gesprek met mijn broer; hij had iets over zijn kinderen te klagen. Toen ik vroeg, waarom hij dat accepteerde (het was wat puberaal gedrag van één van de kids, geloof ik: ik herinner me het niet eens meer), zei hij: “Ja, maar jij hebt geen kinderen, dus…” (met andere woorden: ik kon het niet weten, mijn advies sloeg nergens op, in zijn ogen).

In eerste instantie kun je denken: Ja, maar dat klopt dan ook wel? Nee. Dat gaat niet altijd op. Je hoeft namelijk zelf (is maar een voorbeeld) geen kinderen te hebben om te weten dat brutaal gedrag van een kind niet acceptabel is.

Je hoeft niet persé 300 km/u op een snelweg te hebben gereden, om te weten dat dat gevaarlijk is. Je hoeft niet persé terpetine gedronken te hebben, om te weten dat dat niet lekker is, of sterker nog: erg ongezond voor je zal zijn. Je hoeft niet persé te je vinger in een ventilator gestoken te hebben om te weten dat dat pijn zal doen. Je hoeft niet persé gekookte broccoli gegeten te hebben, om te weten dat je dat niet zal lusten.

Ga zo maar door en ga zo maar verder.

Ofwel, het komt ook vaak op ‘common sense’ neer. Dat is Duits voor ‘boerenverstand’.

Dat is ook nog een optie he?
Dus gewoon het nuchtere verstand cq. het boerenverstand aanspreken.
Je hoeft niet overal geweest te zijn, het meegemaakt of ervaren te hebben om er wel degelijk een gezonde mening op na te houden.