Als er zoveel waarde op het podium staat

Eind jaren 80 was er een benefietconcert genaamd de Prince’s Trust Concert. Had niks met de artiest Prince te maken, maar een initiatief vanut het Britse Koningshuis om probleemjongeren weer op het rechte pad te krijgen. Een mooi en goed initiatief. En het bijbehorende concert, maakte op mij als jonge tiener al indruk, omdat er nogal wat artiesten live kwamen spelen die indruk op mij maakte. En als afsluiter van de avond stonden veel van deze artiesten gezamenlijk op één podium.

Ze speelden het wonderschone en aparte nummer Whily My Guitar Gently Weeps van George Harrison, de gitarist van The Beatles. Helaas ook al overleden jaren geleden. Op het podium zie je onder andere (let op!) Elton John, Eric Clapton, Mark King (de superbassist van Level 42), Phil Collins, Ringo Starr (de drummer van The Beatles) en Jeff Lynne: de frontman van ELO, waar ik de muziek niet zo heel goed van ken. Een bijzonder concert met een nog bijzonderdere samenstelling: daar staat gewoon voor een paar miljard in marktwaarde op één podium.

Dat laatste gebeurde recent nog eens, maar met een ander doel: een eerbetoon aan gitarist Jeff Beck, daar schreef ik recent ook al over. Eric Clapton (daar is hij weer) nam het initiatief voor het eerbetoon-concert, en daar kwamen ook een hoop bekende artiesten op het podium terecht. Denk aan Rod Stewart en Ronnie Wood (van de Rolling Stones): zij vormden vroeger met Jeff Beck de band The Jeff Beck Group. Daarnaast waren op het podium nog Kirk Hammett (van Metallica), Johnny Depp (die tot voor kort nog concerten gaf met Jeff Beck en goed bevriend waren), Billy Gibbons van ZZ Top, enz. Van beide concertregistraties hieronder twee videoclips. Bijzondere momenten in de (rock)muziekgeschiedenis. Lang leve YouTube!