Zelfverzekerd of arrogant?

Nee, dit gaat zéker niet persé over mij. Ik ben nog nooit arrogant genoemd. Wel kan ik zelfverzekerd zijn, maar op bepaalde vlakken. Soms doe je iets al jaren en hoor je al jaren dat je dat goed doet: dan krijg je zelfvertrouwen. Dat is goed, maar je moet niet doorschieten: als je van zelfverzekerd doorschiet naar arrogantie of narcistisch, dan ben je een irritant persoon. Vind ik dan, he?

Een jaar of 20 geleden had ik een heel leuk, knap vriendinnetje. Mariska. Paar maanden wat mee gehad. Ze zei eens tegen mij: “Mensen denken dat ik arrogant ben, omdat ik blijkbaar een bepaalde houding heb die een ‘air’ uitstraalt, met de kin wat omhoog kan lopen, maar dat is een muurtje: ik ben heel onzeker”. Dat verwachtte je dan niet, als je haar zag lopen.

Ik kwam eigenlijk op dit onderwerp, omdat ik iets van Zlatan Ibrahimovic voorbij zag komen. Op YouTube. Ik hou van die man! Wat een baas. Hij is natuurlijk een zeer goede topvoetballer, en voetbalt op zijn huidige leeftijd (bijna 40) nog steeds met de top mee. Een ijzersterke gast die ook nog benadigd vechtsporter is. Maar hij heeft ook een randje. Een scherp randje. Verbaal dan met name. Ik heb zijn biografie gelezen en hij komt ook van een rauwe, arme achtergrond als allochtoon in Zweden.

Er zijn op YouTube talloze compilaties. Van van alles en iedereen. Urenlang heb ik op Youtube compilatievideo’s gekeken van bijvoorbeeld Diego Maradona, maar ook van Zlatan zijn er meesterlijke video’s te vinden. Niet alleen zijn voetbalskills, maar ook veel “funny moments”. Die funny moments zijn vaak fragmenten waar Zlatan behoorlijk uh… zelfverzekerd, arrogant overkomt, maar dan nét op een leuke manier. Hij plaatst iets venijnigs, scherps of irritant, en lacht naderhand ineens zelf hard, waardoor iedereen denkt: Ah, het was een geintje.

Wat een gast. Een voorbeeld op gebied van voetbal, maar ook op gebied van ad rem zijn, zelfverzekerd zijn en je het kaas niet van het brood laten eten. Door niemand. Niet iedereen hoeft zo te zijn, maar ik gun iedereen een klein beetje meer Zlatan in zijn karakter.

Kijken, om de humor, niet om het voetbal.