Verakoestiseren. Stop er mee.

Ik heb een nieuw woord ontdekt. Of gemaakt eigenlijk. Ver-akoestiseren. Het is dus niet Vera Koestieren, wat klinkt als een meisjesnaam. Maar het acoustisch maken van liedjes, bedoel ik hiermee. Ik zoek vaak op YouTube naar een bepaald nummer om op gitaar te spelen; mee te spelen, om te bouwen, of na te spelen. Vaak zoek ik dan een zogenaamde ‘backing track’, waarbij je alles van het nummer hoort minus de gitaar. Zodat ik er over heen kan jammen. Of spelen, in Oud Hollands.

Ik kom bij die zoektochten dan eigenlijk zonder uitzondering mensen die een liedje coveren op hun acoustische gitaar. Of soms piano. En dan soms met een softe stem. Ik vind dat je sommige nummers waarvan het origineel echt electrisch (gitaar) is, of electronische invloeden heeft, wat grote hits zijn, dat je daar niet altijd met je singer-songwriter kampvuur-gitaar een versie van hoef te maken. Ja, het zal soms best mooi en goed kunnen, zoals Ryan Adams van een hard Iron Maiden liedje een wonderschone acoustische versie maakte (uitzonderingen zijn er dus), maar een ultiem zomernummer zoals Boys Of Summer van Don Henley: dat is echt een beuker van een nummer om te draaien in je auto, ramen omlaag, zonnebril op en dan lekker dit nummer op. Dit hoort gewoon niet op een acoustisch gitaartje. Vind ik hoor. Maar ach, kijk en oordeel zelf maar. Ryan Adams (de acoustische) versus Iron Maiden (het originele, rocknummer). De Belgische Milow scoorde ook een grote singersongwriter-versie met zijn cover van een beat & rap 50 Cent (!) nummer. Wie kent het niet, maar verder?

Verschrikkelijk. Met zo’n hoog stemmetje van zo’n zangeresje. Hier is het nummer niet voor bedoeld…

Het origineel: voor veel mensen te luid, maar dit refrein vind ik zó ongelooflijk vet…

Een zeldzame versie waarbij de cover acoustisch erg goed uit de verf komt… ook wel door een heel goede singersongwriter artiest…

En wie kent dit nummer niet?

Dit is het origineel: eigenlijk niet echt om aan te horen, vind ik…

En dit kwam ik toevallig tegen! Dit is dan wél weer heel snoezig… en mooi… jeetje…