Stomverbaasd waarom mensen zo weinig voor elkaar over hebben

Denk eens aan een ander, lieve mensen

Dat klinkt wollig, die titel. Maar, ik blijf mij soms verbazen over hoe mensen zijn. Moet wel eerlijk zeggen, met name “Nederlanders”.

‘We’ staan er al om bekend een wat gierig of egocentrisch volkje te zijn, en dat blijf ik regelmatig terugzien. Niet zo zeer in mijn actieve vriendengroep, want, als die zo zouden zijn, zouden het immers geen vrienden zijn. Dan heb ik er al afscheid van genomen.

Mensen die bijvoorbeeld genoeg zelf hebben en dan nog te beroerd zijn om iets voor een ander te doen (onbaatzuchtig, bedoel ik dan).

Van de week een typisch voorbeeld. Er waren drie glazenwassers bezig op kantoor. Ik vroeg hen: willen jullie iets van koffie of thee ofzo?

De opperwasser keek mij verdwaasd aan, en ze sloegen vriendelijk af. Later kwam ik er achter dat ze thermoskannen hadden. Een kwartiertje later ofzo, zocht de opperwasser weer effe contact met mij, en zei als eerst:

Da’s wel echt heel aardig en apart, dat u ons koffie aanbood. Ik zeg: huh, wat bedoel je?

Nou, dat komt nooit (meer) voor. We komen elke dag op kantoren of onder de mensen, maar niemand vraagt dat ooit. Vroeger kwam dat wel eens voor, maar al heel lang niet meer. Als we nu op een kantoor komen, horen we elke week wel mensen zeggen: “ja, zeg, moet dat nu? kan dat niet op een ander tijdstip?”

Hé? Wat zeg je? Ik was helemaal stomverbaasd. Nee, zei ik, ik vind dat vrij normaal. Sterker nog: als het zo heet is, in de zomer, en ik heb iets besteld via thuisbezorgd of er komt een DHL of PostNL bezorger en ik tref hem of haar, dan vraag ik ook (mits aanwezig) of deze persoon een blikje fris ofzo wil hebben. Word wel leuk en goed op gereageerd. Daar doe ik het niet voor, maar waarom zou je dat niet doen? Vergeet niet dat deze mensen ook gewoon hun werk doen, in weer en wind en zon en hitte. Bezorgen iets aan je deur (JA DAAR KRIJGEN ZE VOOR BETAALD, hoor ik de typische Nederlander alweer denken). Ja, duh.

Het kost niets tot weinig om even iets voor elkaar over te hebben. Dat ze glazenwassers gewoon nooit koffie kregen aangeboden (die nog bijna altijd uit een koffieautomaat komt die de werkgever betaalt…), vind ik ronduit belachelijk. Bizar.

Vanmiddag had ik nog een voorbeeld, voor mezelf dan althans. Ik moest zowel de MX5 als de Audi nodig schoonmaken, dus hup, naar de wasstraat. Ik geinde tegen de medewerker bij het 1e bezoek: krijg ik iets van korting ofzo, want ik kom straks met een andere auto ook. Hij zou mij matsen, lachte hij, en dat scheelde mij gewoon 8, 9 euro ofzo. Had hij niet hoeven doen, maar was gewoon een leuke geste. Toen ik met de 2e auto onderweg was naar hem, een half uur later, ben ik via de supermarkt gereden en heb ik een box Oreo koekies gehaald, want misschien dronk hij geen bier ofzo.

Nou, dat was een schot in de roos; ik gaf hem die doos, voor hem en zijn collega’s, en hij was er helemaal stil van, maar moest ontzettend lachen, haalde collega erbij en zouden er van genieten die middag. Bier dronk hij niet, zei hij.

Toch leuk om te doen? Kost bijna geen geld of moeite, lieve mensen. Maak de wereld ietsje beter om onder elkaar iets voor elkaar over te hebben.