Sameena

Over Sameena van der Mijden is de laatste tijd veel gezegd, geschreven, gepubliceerd. Grotendeels heeft de media haar verhaal en persoon opgepikt, maar ook haar eigen autobiografie is net gelanceerd.

Sameena ken ik nu enkele maanden; ik zag iets van haar voorbij komen op LinkedIn. Een post over haar hardloop-activiteiten. Ik dacht: hee, dat meisje ken ik, die woont iets verderop! Feitelijk is ze dus een buurmeisje. Ik connecte haar op LinkedIn en enkele dagen kwam ze voorbij lopen. Ik riep naar haar: “hey Sameena, ik was het, die buurman op LinkedIn!” en zo ontstond mijn contact met haar. We komen elkaar op straat wel eens tegen: zij met haar hondje Ollie en ik met de corgi’s Yogi en Charlie, als ik hen dagen in huis heb. Gelukkig klikt het tussen Yogi, Charlie en Ollie ook goed.

Sameena’s verhaal is indrukwekkend. Schrijnend. Hard. Rauw. Emotioneel. Allesomvattend. Eigenlijk zijn er geen woorden voor wat ze heeft moeten doorstaan. En als grote stoere vent, krijg ik gewoon rillingen over mijn arm als je leest wat haar is aangedaan. Niet menselijk. Verre van dat. Ik word er emotioneel en agressief van. Dit kán en mag gewoon niemand overkomen. En daarom ondersteun ik haar gevecht tegen gedwongen prostitutie ook. Een verborgen leed maar zeker ook aanwezig in Nederland. Jaren geleden begon ik na het zien van een trieste documentaire met het structureel doneren aan Terre Des Hommes. Uitgebuite kleine kindjes in het buitenland: zo oneerlijk, zo hard. Maar met het verhaal van Sameena kwam de realisatie dat het niet alleen ver in het buitenland  gebeurde, maar ook gewoon niet zo ver van je bed.

Sameena is op dit moment van schrijven met een monsterlijke ultrarun-tocht bezig: 1000 kilometer in 10 dagen. Samen met loopmaatje Gerben. Alles om aandacht te vestigen op het gevecht tegen gedwongen prostitutie. Gisteren ben ik met mijn auto en bewapend met drone Sameena via een livetracking/GPS gaan volgen: waar kon ik haar zien rennen en waar kon ik met de drone gave videobeelden maken. Nou, dat was een behoorlijke opgaaf want Sameena koos zelf steeds voor een alternatieve route!

Uiteindelijk trof ik haar in de buurt van Elst: gelukkig was ze even gestopt voor een break, en stonden er wat mensen bij. Inclusief een supersympathieke gast met een tractor helemaal uut Vorden. Die is uren onderweg geweest om Sameena ook een hart onder de riem te steken. Gelukkig heb ik nog wát dronebeelden kunnen maken van haar (zie helemaal onder), maar helaas niet bij Fort Lent, waar ze aanvankelijk zou langskomen. Mooie locatie, maar geen Sameena te zien #haha

Ik kan niet genoeg benadrukken wat voor diepe buiging ik voor haar persoon maak, haar ijzeren wil en enorm ENORM sterke discipline. Ik geef mezelf al rust als ik zowel vrijdag jl en zondag jl 6,5 en 8 km heb hardlopen. Bij elkaar dus 14,5 km in 2 dagen, inclusief één tussendag. En dan loopt zij gewoon “op een rustige dag” 70 km. Ik zeg maar steeds: dat vind ik met de auto al een eind!

Laat Sameena een voorbeeld voor je zijn, niet alleen op gebied van een bestrijder van gedwongen prostitutie, maar ook vooral op gebied dat je wel degelijk je tot dingen kunt zetten die je misschien vooraf niet had bedacht. Natuurlijk is niet iedereen fysiek tot dit in staat, maar vaak kun je op andere gebieden véél meer bereiken dat je op dit moment doet; als je dat ook wil. Je leeft maar één keer.

En ja, soms of vaak kan het tegen zitten. Ook op heel ernstige manieren, dingen waar je zelf geen invloed op hebt. Ik heb ook diepe dalen in mijn leven gekend: op andere vlakken dan Sameena, maar ik weet ook dat het leven kan omkeren; dat er mooie dingen kunnen gebeuren en dat ellende weer vrolijkheid kan worden.

Soms moet je geluk hebben, maar je hebt ook heel veel zelf in de hand. En schroom niet om een hulplijn uit te gooien bij mensen die je kunt vertrouwen. Dat geeft Sameena in haar boek ook aan, en die ervaring heb ik ook: je staat er niet alleen voor, ook al denk of voel je dat soms wel. Ik heb ook veel mensen geholpen in het verleden: op allerlei vlakken, en ik denk ergens dat door goede karma ik daardoor zelf nu ook een zeer prettig leven heb gekregen.

Sameena is voor mij dus een voorbeeld op dat gebied: een fysiek klein meisje met een enorm leeuwenhart: never underestimate somebody!

Tot slot: in haar boek refereerde ze nog naar een US Navy admiraal, genaamd William H. McRaven. Hieronder de video van de speech én de tekst van deze speech. “Begin met een beter leven door elke dag je bed op te maken”. Dat deed ik al omdat ik het prettig vond, maar nu sla ik écht geen dag meer over om andere redenen:


“If you want to change the world, start off by making your bed. If you make your bed every morning, you will have accomplished the first task of the day. It will give you a small sense of pride, and will encourage you to do another task, and another, and another. By the end of the day, that one task completed will have turned into many tasks completed. Make your bed will also reinforce the fact that the little things in life matter. If you can’t do the little things right, you’ll never be able to do the big things right. If, by chance, you have a miserable day, you will come home to a bed that is made. That you made. And a made bed gives you encouragement that tomorrow will be better.”

Volg haar, lees of bekijk het verhaal! Bestel haar boek, lees het.
Haar website: sameenavandermijden.nl
Haar Facebook-profiel: facebook.com/sameena.vandermijden
Haar Instagram-profiel: instagram.com/sameenavandermijden
Haar LinkedIn-account: linkedin.com/in/sameenavandermijden

En daar was ze hoor: op het fietspad tussen Elst en Rijkerswoerd, Arnhem:

En wat dronebeelden van Fort Lent bij Nijmegen: met zonder Sameena 😉